High precision radio pulsar timing

Door een nieuw ontwikkelde zoekmethode te gebruiken is het mogelijk pulsars te vinden met telescopen die zijn opgebouwd uit meerdere, relatief kleine schotels, in plaats van een grote schotel zoals voorheen gebruikelijk was. Hierop promoveerde Gemma Janssen op 25 maart aan de Universiteit van Amsterdam.

Pulsars zijn snel roterende, zeer magnetische neutronensterren. Ze zijn ongeveer twintig kilometer in doorsnee, maar ongeveer anderhalf keer zo zwaar als de zon. De pulsars zenden bundels radiostraling uit, vergelijkbaar met een vuurtoren. Doordat pulsars zo klein en compact zijn, draaien ze heel erg stabiel om hun as. Hierdoor zijn de pulsen van de ster dan ook met heel grote precisie te meten met de radiotelescopen op aarde.

Het onderzoek van Gemma Janssen is gebaseerd op het heel nauwkeurig volgen van deze ‘klokken'. Hiermee is af te leiden wat er met het signaal is gebeurd, van het moment van uitzenden door de pulsar tot het moment van waarnemen met de radiotelescoop. Voor dit project combineerde Janssen metingen van vijf verschillende telescopen, en onderzocht ze wat de beste manier is om gegevens van verschillende telescopen te combineren. Ook zijn er drie nieuwe pulsars ontdekt met de Westerbork radiotelescoop.

Woensdag 25 maart 2009, 14:00 uur
Universiteit Van Amsterdam
Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Promotor: dhr. prof. dr. M.B.M. van der Klis

nieuwsbericht naar aanleiding van dit onderzoek