Hide and Seek in the Halo of the Milky Way - Promotie Hao Tian (RUG)

Op 4 juli promoveerde Hao Tian aan de Rijksuniversiteit Groningen op onderzoek naar de sterren in de halo van onze Melkweg.

De GAIA satelliet, die in 2013 is gelanceerd, brengt de helderheid en positie van een miljard sterren in de Melkweg in kaart. Hao Tian onderzocht hoe belangrijke informatie is te herkennen in deze enorme berg meetgegevens.

Dankzij de snelle ontwikkeling van de waarnemingen met de GAIA satelliet krijgen sterrenkundigen binnenkort informatie over 3D-posities en -snelheden van zeer veel individuele sterren in de Melkweg. Hao Tian heeft de mogelijkheden bepaald voor het terugvinden van sterstromen in datasets met volledige faseruimte informatie, door het gebruik van een faseruimte halozoeker genaamd ROCKSTAR. Met een licht aangepast algoritme lukt het hem zo'n 30-40 procent van de voorlopers van de sterstromen terugvinden. Ook heeft hij onderzocht hoe een telescoop op aarde kan helpen om de formatiegeschiedenis van de Melkweg te bestuderen.

Met gegevens uit de eerste datarelease van de Gaia missie in september 2016 heeft Tian drie algoritmes getest die alleen de positie aan de hemel en de schijnbare magnitude van sterren gebruiken. Hier zag hij dat zelfs met deze beperkte informatie nog 110 bekende objecten waren te vinden en meer dan 200 nieuwe kandidaat-objecten.

Hao Tian verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Sterrenkunde van het Kapteyn Instituut, met een beurs van de Chinese Scholarship Council. Hij werkt nu als postdoc bij het National Astronomical Observatory of China.

Bron | proefschrift