Galactic and Extragalactic Searches for Pulsars and Radio Transients

Eduardo Rubio Herrera heeft onderzoek gedaan naar radiopulsars, snel draaiende en sterk magnetische neutronensterren. Hij gebruikte twee zoekmethoden om nieuwe pulsars in kaart te brengen Het aantal nieuwe gevonden pulsars blijkt veel lager dan verwacht. Rubio Herrera promoveert op 4 mei aan de Universiteit van Amsterdam.

Eduardo Rubio Herrera presenteert in zijn proefschrift resultaten en methoden die gerelateerd zijn aan de zoektocht naar radiopulsars. Deze objecten zijn te vinden door te speuren naar periodieke signalen, of door de helderste individuele pulsen die ze uitzenden op te sporen. Hij beschrijft de implementatie van een methode om enkelvoudige uitbarstingen van radiopulsars te detecteren met de Westerbork Synthesis Radio Telescope.

Rubio Herrera paste de techniek toe om naar pulsaties te zoeken langs het galactisch vlak, in de richting van het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus). Dit resulteerde in de detectie van enkele Rotating Radio Transients (RRATs)-kandidaten. Daarnaast zocht Rubio Herrera naar pulsars in een van de satellietstelsels van onze Melkweg, het sferoïde dwergstelsel Sculptor, met de Green Bank Telescope. Hij vond enkele sporadische radio-uitbarstingen, afkomstig uit dat sterrenstelsel, die mogelijk geassocieerd zijn met extreem heldere en ver weg gelegen neutronensterren.

Hij paste dezelfde technieken toe als in het onderzoek naar het sterrenbeeld Zwaan om voor het eerst naar pulsars te zoeken in de Andromedanevel.

Dinsdag 4 mei 2010, 10:00 uur
Sterrenkundig Instituut, Universiteit van Amsterdam
Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

Promotor: prof. dr. M.B.M. van der Klis
co-promotor: dr. Benjamin W. Stappen