Detailed stellar populations of dwarf elliptical galaxies (promotie Seyda Sen, RUG)

Detailed stellar populations of dwarf elliptical galaxies (promotie Seyda Sen, RUG)

Op 24 februari verdedigt Seyda Sen haar proefschrift aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar promotors zijn prof. dr. R.F. (Reynier) Peletier en prof. dr. S.C. (Scott) Trager.

Seyda Sen voerde een observationele studie uit naar de evolutie van elliptische dwergsterrenstelsels. Hoewel er heel veel van dit type sterrenstelsels in het heelal zijn blijft hun oorsprong en evolutie nog steeds een kwestie van discussie, omdat ze intrinsiek zwak zijn en hun structuur erg ingewikkeld is. Het doel van Sen was om nauwkeurig te bepalen hoeveel er van verschillende elementen aanwezig zijn in de Virgo en Fornax clusters, via observaties met hoge spectrale resolutie verkregen met grote telescopen.

Sen bepaalde de fysische eigenschappen van elliptische dwergsterrenstelsels door zich te concentreren op hun elementaire abundanties (de overvloed van bepaalde elementen) en stellaire populaties zoals geanalyseerd met behulp van integrale veldeenheden en spectroscopie. Het doel van haar werk was om een beter en completer inzicht te krijgen in de geschiedenis van stervorming van deze stelsels met behulp van overvloedverhoudingen. Chemische overvloed verschaft ons informatie over de stellaire populaties. Sen bepaalde de overvloedratio's van 37 elliptische dwergsterrenstelsels in het Virgo-cluster en bespreekt de conclusies die op basis hiervan zijn te trekken over hun oorsprong en evolutie.

Het promotieonderzoek van Seyda Sen vond plaats bij de afdeling Sterrenkunde van het Kapteyn Instituut met een beurs van de RUG.

Bron: RUG