Accretion states and thermonuclear bursts in neutron star x-ray binaries

Manuel Linares Alegret is woensdag 16 september 2009 gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar accreterende milliseconde pulsars (AMPs), een speciale klasse van neutronensterren.

Accretie, het proces waarbij materie op een hemellichaam valt onder de invloed van zwaartekracht, speelt een belangrijke rol in vele onderzoeksgebieden van de astrofysica. Linares geeft een breed beeld van hoog-energetische verschijnselen die geassocieerd zijn met accreterende neutronensterren. Hij bestudeerde drie accreterende milliseconde pulsars (AMPs), een speciale klasse van neutronensterren. Linares ontdekt een correlatie tussen de helderheid en spectrale hardheid van bronnen. Dit resultaat is geheel in tegenstelling met het gebruikelijke beeld dat hardere bronnen minder helder zijn.

Hij bestudeerde daarnaast thermonucleaire explosies van accreterende neutronensterren. Linares presenteert de eigenschappen van een langdurige type-I röntgenuitbarsting die hij vond in waarnemingen van een nieuwe ‘transient' (plotseling opvlammende röntgenbron). Tot op heden is slechts een dozijn van dergelijke uitbarstingen gevonden, in tegenstelling tot de duizenden gewone type-I röntgenuitbarstingen die zijn waargenomen. De langdurige type-I röntgenuitbarstingen representeren daarom vrij ongebruikelijke nucleaire verbrandingsregimes.

woensdag 16 september 2009, 14:00 uur
Aula Universiteit Amsterdam, Spui/Singel 411, Amsterdam

Promotor: prof. dr. M.B.M. van der Klis