Accreting Neutron Stars: Strong Gravity and Type I Bursts

Accreting Neutron Stars: Strong Gravity and Type I Bursts

Op 10 januari 2013 is Yuri Cavecchi aan de Universiteit van Amsterdam gepromoveerd op zijn onderzoek naar Type I Bursts van neutronensterren en de effecten die de zwaartekracht van neutronensterren heeft op het licht dat zij uitstralen. 

Neutronensterren zijn compacte objecten die onderdeel kunnen zijn van een dubbelstersysteem.Als de neutronenster het zwaarste object is dan kan hij de buitenste materielagen van de lichtere begeleider aantrekken. De aangetrokken materie belandt uiteindelijk op de polen waar het heldere röntgenstraling uitzendt doordat het een hoge temperatuur heeft of onstabiel verbrandt middels kernreacties. Uit de röntgenstraling heeft Cavecchi kenmerken van een neutronenster en kenmerken van de materie afgeleid. 

Regelmatig vinden er explosies plaats op het steroppervlak die te zien zijn als een intense flits van röntgenstraling die 10 tot 100 seconden duurt. Cavecchi heeft zulke ontploffingen en de voorplanting van de vlam over het steroppervlak gemodelleerd waaruit bleek dat de voortplantingssnelheid sterk afhangt van de rotatie van de neutronenster. De frequentie van kleine schommelingen in de helderheid van een explosie hangt af van de rotatiesnelheid. Uit het onderzoek blijkt verder dat de helderheidsoscillaties ontstaan doordat een beperkt gebied van het steroppervlak straalt. 

Donderdag 10 januari 2013, 14.00 uur
Astronomisch Instituut Anton Pannekoek, Universiteit van Amsterdam
Sterrewacht Leiden, Universiteit van Leiden
Promotoren: prof. dr. Michiel van de Klis, dr. Anna L. Watts en dr. Yuri Levin