10 Billion Years of Massive Galaxies

Edward Taylor is op 15 december gepromoveerd aan de Universiteit Leiden. Hij heeft in zijn onderzoek de groei en evolutie van sterrenstelsels gedurende 80 % van de geschiedenis van het heelal in kaart gebracht en gequantificeerd, in termen van aantallen, stervormingsactiviteit en structuur.

De vorming en de evolutie van sterrenstelsels is de moeder van alle sterrenkundige problemen. De huidige modellen zijn nog niet in staat om de vorming en evolutie van sterrenstelsels op basis van grondprincipes te beschrijven. Zijn onderzoek bevestigt dat massieve sterrenstelsels een sterke groei in afmeting doormaken, zelfs nadat ze gestopt zijn met het vormen van sterren. Het mechanisme voor deze groei is nog niet bekend.

Ook laat hij zien dat dat stellaire massa’s die bepaald zijn metbehulp van optische fotometrie wederzijds consistent zijn. Omdat de technieken die gebruikt worden om de massa’s van sterrenstelsels te bepalen van cruciaal belang zijn in het onderzoek naar de evolutie van sterrenstelsels, is het al even belangrijk om deze technieken te testen en te valideren.

Woensdag 15 december 2009, 17.15 uur
Universiteit Leiden
Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden

Promotores: Prof. dr. M. Franx, Prof. dr. P. G. van Dokkum (Yale University)