Zonsverduistering hier en daar in Nederland gezien

Foto van de eclips, op 20 maart 2015 gemaakt op de Amsterdamse Zuidas door @JJPerspectives
Foto van de eclips, op 20 maart 2015 gemaakt op de Amsterdamse Zuidas door @JJPerspectives

De gedeeltelijke zonsverduistering van vanochtend is in Nederland op slechts een aantal plekken te zien geweest door de wolken heen. Vooral mist gooide in grote delen van het land roet in het eten. De verduistering, waarbij de maan langzaam tussen de aarde en de zon door schoof, begon om half tien. Het maximum van de eclips, waarbij 81% van het zonsoppervlak werd bedekt door de maan, was even na half elf. Om ongeveer tien voor twaalf was het schouwspel weer achter de rug.

Op veel plekken in het land waren grote groepen mensen bijeengekomen, onder andere op de sterrenkundige instituten van de universiteiten, bij NEMO in Amsterdam, Space Expo in Noordwijk en Sonnenborgh in Utrecht.

Daar waar de zon even tevoorschijn kwam tussen de wolken hebben mensen foto's kunnen maken. Een collectie is te zien op de twitteraccount van astronomie.nl. U kunt uw foto's inzenden door ze toe te voegen aan deze Flickr-groep, of door @astronomie.nl te mentionen op Twitter. Uiterste inzenddatum is 27 maart 2015. Meer info over de fotowedstrijd en de prijzen op de zonsverduisteringspagina.

Hoewel de zonsverduistering nauwelijks te zien is geweest, had het vrij zeldzame verschijnsel wél effect op de omgeving. Het werd duidelijk donkerder, zoals te zien is op onderstaande timelapse-video die @Marco_Langbroek in Leiden maakte.