Zes Veni's voor sterrenkundigen

Deze kaart van de donkere materie in het heelal is gebaseerd op gegevens van de KiDS-survey, die is uitgevoerd met de VLT Survey Telescope van de ESO-sterrenwacht op Paranal (Chili). Hij toont een uitgestrekt web van dichte (lichte) en lege (donkere) gebi
Deze kaart van de donkere materie in het heelal is gebaseerd op gegevens van de KiDS-survey, die is uitgevoerd met de VLT Survey Telescope van de ESO-sterrenwacht op Paranal (Chili). Hij toont een uitgestrekt web van dichte (lichte) en lege (donkere) gebi

Zes pas gepromoveerde sterrenkundigen hebben  van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro gekregen. Veni biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen. De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1127 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er nu 154 gehonoreerd.

De zes sterrenkundige Veni's gaan naar Leiden (vier), Nijmegen en Utrecht (SRON):

Ruisloze supergeleidende detectors om buitenaards leven op te sporen

Dr. ir. P.J. (Pieter) de Visser (m), SRON – Astronomie
Als er buitenaards leven is, is dat alleen zichtbaar in het zwakke signaal uit de atmosfeer van bewoonde planeten, dat meetbaar wordt na het blokkeren van het sterlicht. Ik ga daartoe supergeleidende detectors ontwikkelen die de kleur van elk binnenkomend lichtdeeltje bepalen en bovendien geen ruis aan het signaal toevoegen.

Tuimelaars en golven in de ruimte

Dr. P. (Patricia) Schmidt (v), RU – Instituut voor Wiskunde, Astrofysica en deeltjesfysica

Als twee zwarte gaten botsen in het heelal produceren ze rimpelingen in de ruimtetijd. Deze "gravitatiegolven" zijn de vingerafdrukken die de wetenschappers vertellen hoe zwaar de zwarte gaten waren en hoe snel ze ronddraaiden. Maar dat lukt alleen met geavanceerde modellen van de precieze vorm van de gravitatiegolven.

Evaluatie van het effect van baryonen op kosmologische probes met simulaties van de volgende generatie

Dr. M. (Matthieu) Schaller (m), UL – Sterrewacht Leiden
We zullen een vernieuwende simulatie code die gebruikt maakt van moderne computerarchitectuur afmaken en gebruiken om het heelal en de vorming van sterrenstelsels te simuleren. Deze simulaties zullen gebruikt worden voor de interpretatie van waarnemingen met als doel inzicht te verstrekken in de eigenschappen van donkere materie en donkere energie.

Kosmische remodeling: hoe de sterrenstelsels de structuur van het universum veranderen

Dr. M.P. (Marcel) van Daalen (m), UL – Sterrewacht Leiden
De structuur van ons universum is nauw verbonden met de verdeling van zowel donkere als zichtbare materie. De gewelddadige processen die samengaan met de vorming van sterrenstelsels veranderen deze verdeling echter. Beter begrip van deze processen helpt sterrenkundigen om meer te weten te komen over ons universum als geheel.

De vorming van sterrenstelsels in clusters

Dr. Y.M. (Yannick) Bahé (m), UL – Sterrewacht Leiden
Sterrenstelsels in clusters - de meest extreme omgevingen in ons heelal – verschillen sterk van meer geïsoleerde sterrenstelsels. Wij zullen grote, nieuwe computersimulaties gebruiken om de oorsprong van deze verschillen te onderzoeken en daarmee een groot gat in ons begrip van de vorming van sterrenstelsels te dichten.

Hoe warm is ijskoude chemie?

Dr. A.L.M. (Thanja) Lamberts (v), UL – Leiden Institute of Chemistry

In de ruimte is de temperatuur zo laag (-260 oC) dat de moleculaire bouwstenen van het leven alleen kunnen ontstaan via chemische reacties als deze veel hitte genereren. In dit project wordt met computersimulaties onderzocht hoe deze warmte wordt opgenomen door de met ijs bedekte stofdeeltjes waarop de reacties plaatsvinden. 

Persbericht NWO