Xander Tielens gekozen tot lid van de KNAW

Xander Tielens gekozen tot lid van de KNAW
De Leidse astronoom Prof. dr. Alexander Tielens (1953) is gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De KNAW koos in totaal veertien nieuwe leden. Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van voordrachten binnen en buiten de Akademie.

Xander Tielens is sinds 2009 hoogleraar ‘Physics and Chemistry of the Interstellar Medium’ aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde in 1982 aan dezelfde universiteit. Daarna was hij enkele jaren werkzaam bij de US National Research Council. Vanaf 1985 was hij onderzoeker aan de University of California in Berkeley. In 1989 ging Tielens voor de eerste keer aan de slag als senior onderzoeker bij het Ames Research Center van NASA. Acht jaar later keerde hij terug naar Nederland om hoogleraar Astrofysica te worden in Groningen en senior onderzoeker bij ruimteonderzoeksinstituut SRON. In 2004 werd hij full time hoogleraar. Twee jaar later werd Tielens opnieuw senior onderzoeker bij Ames. Daarnaast bleef hij in Groningen aangesteld als hoogleraar. Tielens is de meest geciteerde Nederlandse astronoom.

De KNAW telt circa vijfhonderd leden, verdeeld over de Afdeling Letterkunde en de Afdeling Natuurkunde. Een lidmaatschap is voor het leven. Op maandag 10 september 2012 worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd in het Trippenhuis van de KNAW.

KNAW