Winnaars Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2022 bekend

Benthe Sturre van het RSG Tromp Meesters in Steenwijk heeft de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2022 gewonnen. Zij mag waarnemingen doen op een Nederlands-Engelse telescoop op het Canarische eiland La Palma. Yutaro Yamamoto van de Helen Parkhurst Daltonschool in Almere werd tweede en krijgt een Celestron-telescoop. Manon Jacobs van het Gymnasium Felisenum in Velsen krijgt de derde prijs: een LEGO-set van de Saturnus V, de raket die mensen naar de maan vervoerde.

Van links naar rechts: Benthe Sturre (eerste prijs), Yutaro Yamamoto (tweede prijs), Manon Jacobs (derde prijs). (c) RUG)
Van links naar rechts: Benthe Sturre (eerste prijs), Yutaro Yamamoto (tweede prijs), Manon Jacobs (derde prijs). (c) RUG)

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade werd dit jaar georganiseerd door de astronomen van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Tussen 4 april en 15 mei konden alle leerlingen uit 5 havo en 5 en 6 vwo de vragen van de voorronde downloaden van sterrenkunde-olympiade.nl. Hierna zijn de tien beste inzenders uitgenodigd voor de finaledagen aan de Rijksuniversiteit Groningen op 4, 5 en 6 juli.

Tijdens de finaledagen kregen de deelnemers masterclasses van sterrenkundigen, gingen ze op excursie en bezochten ze een planetariumshow in de DOT. Ook maakten ze iedere dag opgaven die meetelden voor de uitslag van de olympiade. Op 6 juli werd de finale besloten met een 90 minuten durend examen.

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor middelbare scholieren die geïnteresseerd zijn in natuur- en sterrenkunde. De olympiade wordt afwisselend georganiseerd door één van de sterrenkundige instituten van de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden en Nijmegen. De sponsoren van dit jaar waren ASTRON, SRON, NOVA, de Nederlandse Astronomenclub, KNVWS, Ganymedes en Donkerte van de Wadden.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen