Winnaars fotowedstrijd eclips bekend

Een collage van de inzendingen voor de fotowedstrijd rond de zonsverduistering van 20 maart 2015 (c) NOVA
Een collage van de inzendingen voor de fotowedstrijd rond de zonsverduistering van 20 maart 2015 (c) NOVA

De winnaars van de fotowedstrijd rond de zonsverduistering van 20 maart 2015 zijn bekend. De mooiste foto werd gemaakt door Jelmer van JJPerspectives. Hij fotografeerde de verduisterde zon in combinatie met een zendmast aan de Amsterdamse Zuidas. Ondanks de zware bewolking kwamen er mooie en creatieve foto's binnen via @AstronomieNL, Facebook en de Flickr-pool.

Een jury onder leiding van astrofotograaf André van der Hoeven beoordeelde de inzendingen. Hierbij de drie mooiste foto's op een rij. De winnaars krijgen hun prijs thuisgestuurd.

3. Uit een vliegtuig - door Hans van der Meer

Hans van der Meer (@apitong256) twitterde: "De totale zonsverduistering van 20 maart 2015 op 35000ft hoogte." Hans van der Meer is waarschijnlijk één van de weinige Nederlanders die de totale verduistering gezien heeft. Juryvoorzitter Van der Hoeven: "Het moment van de totale verduistering met de gloed aan de horizon vind ik een heel bijzondere sfeer geven."

 

2. Foto in een foto -  door Piet Berger

Fotograaf Piet Berger (@pietberger) in Heerlen schrijft: "Op het juiste moment trok het open! Iedereen gelukkig bij Sterrenwacht Limburg." De jury is te spreken over de mooie gelaagdheid. Op de voorgrond de camera met daarin de zonsverduistering. In het spiegelende display is ook nog eens de koepel van de sterrenwacht zien. Op de achtergrond zijn vaag de blije mensen zichtbaar die eindelijk een glimp van de eclips opvangen. Juryvoorzitter Van der Hoeven: "Ik vind de hoeveelheid informatie in deze opname heel overtuigend gebracht. Veel elementen zijn zichtbaar."

 

1. Zendmast - door Jelmer

Fotograaf Jelmer (@jjperspectives) van JJPerspectives fotografeerde de zonsverduistering in combinatie met een zendmast aan de Amsterdamse Zuidas. Daardoor krijgt de krijgt de kijker een goed gevoel van de afmetingen. Juryvoorzitter Van der Hoeven: "Mooie compositie. Duidelijk nagedacht over het beeld. De voorgrond voegt iets toe aan de foto."