Winnaar Sterrenkunde Olympiade 2007 bekend

Winnaar Sterrenkunde Olympiade 2007 bekend
Joost Broens van het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarneveldt in Amersfoort heeft de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2007 gewonnen. Hij maakte tijdens de finale in ESA’s Space Expo van alle 20 finalisten de eindtoets het beste. Daarmee sleepte hij de hoofdprijs in de wacht, een vliegreis naar de sterrenwacht van La Palma. Juryvoorzitter Vincent Icke reikte de prijs uit.

Masha Galperina uit Enschede won de tweede prijs (een digitale camera) en Jorryt Matthee uit Roermond de derde (een Ipod).

De finale van de eerste Nederlandse Sterrenkunde Olympiade vormde het sluitstuk van een masterclass aan de Universiteit Leiden, afgelopen week. Daarin volgden de twintig VWO’ers een week lang (werk-)colleges over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, van zwarte gaten tot exoplaneten. Ze kregen les van gerenommeerde sterrenkundigen van verschillende Nederlandse universiteiten.


Joost Broens, die dit jaar zijn gymnasiumdiploma behaalde, gaat komende herfst met een aantal sterrenkundestudenten mee op practicum naar het Canarische eiland La Palma. Daar mag hij een nog nader in te vullen waarneemproject uitvoeren met een professionele 2,5 meter telescoop. Joost Broens gaat na de zomer in Utrecht Natuur- en Sterrenkunde, en Wiskunde studeren.


De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is een initiatief van de universitaire sterrenkundige instituten en is georganiseerd in navolging van bestaande olympiades voor wiskunde, scheikunde en natuurkunde. De Sterrenkunde Olympiade zal een jaarlijks terugkerend evenement worden. Volgend jaar is de organisatie in handen van het Sterrekundig Instituut van de Universiteit Utrecht.

Olympiade-website