Website zwarte gaten onderscheiden

De sterrenkundigen Gijs Verdoes Kleijn en Roeland van der Marel hebben de Pirelli Prijs gewonnen voor hun publiekswebsite over zwarte gaten. Verdoes Kleijn is verbonden aan het Kapteyn Instituut in Groningen, Van der Marel werkt in Baltimore, VS, aan het Space Telescope Science Institute.

De Pirelli Prijs is een prestigieuze, internationale onderscheiding op het gebied van multimediale en interactieve communicatie van wetenschap en technologie. De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt in de categorieën natuurkunde, scheikunde, wiskunde, biologische en medische wetenschappen, en informatie- en communicatietechnologie. Dit jaar is gekozen uit 1000 inzendingen uit 50 landen. De website over zwarte gaten heeft zowel de natuurkunde-prijs als de ‘Top Prize’ van de hele competitie gewonnen. De prijs, waaraan een geldbedrag is verbonden van € 25.000, wordt dinsdag 16 mei uitgereikt in de Tempel van Hadrianus in Rome.

De website van Verdoes Kleyn en Van der Marel legt voor een algemeen publiek alles uit over zwarte gaten in het heelal. De site bevat veel grafische, multimediale en interactieve elementen. Bezoekers aan de website kunnen zelf zwarte gaten aan de hemel ontdekken, er heen reizen en vervolgens experimenten uitvoeren die laten zien wat er gebeurt als men dicht in de buurt van een zwart gat komt, of er inspringt. De website bevat ook een zwarte-gatenencyclopedie.

“Wij zijn zeer verguld met de Pirelli Prijs”, zegt Gijs Verdoes Kleijn. “We hebben de website ontwikkeld om te laten zien hoe spannend het is om onderzoek te doen aan exotische objecten als zwarte gaten. Ook willen we laten zien dat dergelijke objecten begrepen kunnen worden met dezelfde, alledaagse natuurwetten die gelden voor een vallende steen op aarde of een satelliet in zijn baan om de aarde. We hopen dat de website jongeren nieuwsgierig maakt uit te pluizen hoe de natuur in elkaar steekt.”

Van der Marel en Verdoes Kleijn houden zich als sterrenkundigen bezig met onderzoek van zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels. Ze publiceren al jarenlang gezamenlijk artikelen, gebaseerd op data van de Hubble Ruimtetelescoop.

Pirelli website

Website over Zwarte Gaten