Website over 400 jaar telescoop gelanceerd

Website over 400 jaar telescoop gelanceerd
Dit jaar is het precies vier eeuwen geleden dat Hans Lipperhey in Middelburg de telescoop uitvond. Om dat belangrijke moment te herdenken heeft de Stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen uit Middelburg een website met als thema 400 jaar Telescoop (1608-2008) gelanceerd. De site geeft nieuws en informatie over de vele activiteiten die de sterrenwacht samen met andere instellingen in 2008 organiseert. Verder staan er ook verhalen en achtergrondinformatie op over de uitvinding. Op 12 april wordt 'het Jaar van de Telescoop' officieel in Middelburg geopend.

Ons wereldbeeld is sinds de uitvinding van de telescoop in 1608 radicaal veranderd. De beroemde astronoom Galileo Galileï richtte één jaar na de vinding als eerste een kijker op de sterrenhemel. Wat hij toen zag vormt nog steeds de basis van de moderne sterrenkunde. Die revolutionaire ontdekkingen uit 1609 zijn voor de Verenigde Naties aanleiding om 2009 uit te roepen tot het Internationale jaar van de Sterrenkunde.

Genoeg redenen om ook de uitvinding van de telescoop te vieren. Wie hem daadwerkelijk uitvond staat overigens nog ter discussie. Een andere Middelburger, Sacharias Jansen, en de Alkmaarder Jacob Metius maakten net als Lipperhey ook aanspraak op de vinding. Het oudst bekende bewijs is echter een document uit 1608 waarin Lipperhey octrooi aanvraagt voor een "seecker instrument om verre te sien". Als onderdeel van zijn aanvraag demonstreerde hij zijn uitvinding voor Prins Maurits in Den Haag. Ondanks de grote belangstelling kreeg hij geen patent, omdat het instrument ook al bij anderen bekend zou zijn. Het principe van de 'Hollandse Kijker' bleek te gemakkelijk na te maken om het patent toe te kennen.

Website 400 jaar telescoop

Website VN-Jaar van de Sterrenkunde

Reportage Wereldomroep over 400 jaar telescoop