Weblog: Marslanding Curiosity ‘euforische dag’

Weblog: Marslanding Curiosity ‘euforische dag’

Inge Loes ten Kate is onderzoekster aan de Universiteit van Utrecht en is sinds zes jaar betrokken bij de ontwikkeling van de Marsverkenner Curiosity. Zij houdt een blog bij over de verkenningstocht van de Curiosity.

Zo’n eerste week na de Marslanding van de Curiosity verloopt een beetje in een roes. De dag van de landing zelf was euforisch, voor iedereen die hier op wat voor manier dan ook aan heeft meegewerkt. Het idee dat iets waar jij aan meegewerkt hebt, nu op Mars staat en straks gaat rijden, is waanzinnig cool.

Ook een beetje onwerkelijk, omdat je je, ondanks de enorme hoeveelheid gegevens en foto’s die we al hebben van Mars, toch niet voor kan stellen hoe het daar nou echt is.

Opgelucht

De eerste paar dagen is er hard gewerkt in het vluchtleidingcentrum in Pasadena om alle instrumenten en roveronderdelen te testen en we waren dus ook erg opgelucht toen een van de SAM-wetenschappers, Dr. Daniel Glavin, het volgende bericht doorstuurde: “Curiosity heeft vandaag ons instrument aangezet en ik ben erg blij te melden dat ‘ie het doet en dat alles goed gaat.”

Ik ben inmiddels zes jaar betrokken bij de ontwikkeling van SAM, een van de instrumenten aan boord van Curiosity, waarvan bijna vijf bij NASA Goddard Space Flight Center, nabij Washington DC. SAM is het grootste instrument aan boord van Curiosity en gaat op zoek naar koolwaterstofmoleculen, waaronder methaan en complexer organisch materiaal. Zodra de eerste resultaten hierover binnenkomen zal ik dit beter uitleggen.

Marstijd

De mensen in Pasadena zijn op het moment van de landing overgestapt op Marstijd. Mars heeft een iets langere dag dan de aarde: de sol. Deze duurt 24 uur 37 min en 22.663 seconden om precies te zijn. De reden dat Pasadena op Marstijd werkt, is dat Curiosity alleen overdag rijdt en ‘s nachts analyses zal doen. NASA heeft een mooie app ontwikkeld om Marstijd bij te houden.

Dit geldt echter alleen voor de mensen in Pasadena. Alle andere medewerkers, waaronder ikzelf, werken gewoon op aardse tijd en wachten met smart op alle nieuwe updates die we via een speciale Curiosity-wiki krijgen.

Nieuw brein

Op dit moment krijgt Curiosity een nieuw brein zoals Pasadena dat noemde: er wordt nieuwe software geïnstalleerd en er komen even geen nieuwe foto’s en gegevens. Dit duurt tot en met 13 augustus, oftewel het einde van sol 7, dus dat geeft ons mooi de tijd door al het nieuwe beeldmateriaal heen te gaan. Ook volgende week zullen de gegevens voornamelijk bestaan uit fotomateriaal. SAM wordt voorlopig nog niet gebruikt, dus dat geeft mij mooi de gelegenheid iets meer de vertellen over de rest van de missie in de komende weken.

Mijn favoriete foto’s tot nu toe zijn de foto van de rover aan de parachute genomen door het ‘HiRISE’ instrument op de ‘Mars Reconnaissance Orbiter’ dat als satelliet in een baan om Mars zweeft.

Deze foto laat zo geweldig zien waar we met de huidige technologie toe in staat zijn en hier de kraterwand van de Gale krater, omdat deze mij het idee geeft dat Mars nog dichterbij is dan dat hij al is.

Tot binnenkort, met meer nieuws van Mars!

Inge Loes ten Kate is onderzoekster aan de Universiteit van Utrecht en is sinds zes jaar betrokken bij de ontwikkeling van de Marsverkenner Curiosity. Zij houdt voor de NOS een blog bij over de verkenningstocht van de Marswagen.

Bron: NOS.nl