Wat is er te zien in juli en augustus?

In de maanden zijn de planeten Venus, Jupiter en Saturnus goed te spotten. En rond 12 augustus is er natuurlijk de jaarlijkse meteorenzwerm de Perseïden. De omstandigheden zijn dit jaar best gunstig, want er is geen storend maanlicht. Nu nog hopen dat er geen wolken zijn!

Op 6 juli bevindt de aarde zich het verst van zon. (c) Crylic [via Wikimedia, vertaling door Maniago]
Op 6 juli bevindt de aarde zich het verst van zon. (c) Crylic [via Wikimedia, vertaling door Maniago]

1 juli: Antares (Schorpioen) rechts van bijna volle maan
Op enige afstand rechts van de bijna vol verlichte maan zie je de oranje ster Antares, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen.

4 juli: Venus laag in westen
Rond 23.00 uur, als het nog schemert, zie de heldere planeet Venus laag in het westnoordwesten. Links van Venus staan de planeet Mars en de ster Regulus in de Leeuw.

6 juli: Aarde verst van zon
Om 22.06 uur bevindt de aarde zich in het aphelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het grootst is: 152,1 miljoen kilometer (1,7% groter dan gemiddeld).


11 juli: Jupiter links van maan
Rond 03.30 uur zie je aan de oostelijke hemel een wijde samenstand van de maan (rechts) en de planeet Jupiter (links). Jupiter is nu de helderste ‘ster’ aan de ochtendhemel. De planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Ram.

15 juli: Saturnus in Waterman
Rond middernacht is er vrij laag in het zuidoosten een opvallende ‘ster’ zichtbaar. Dat is de planeet Saturnus, die de komende weken en maanden steeds vroeger opkomt.

24 juli: Spica (Maagd) dicht bij maan
Tegen middernacht is laag in het westzuidwesten een wijde samenstand zichtbaar van de wassende maan en de heldere ster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.

28 juli: Meteorenzwerm Delta Aquariden (ongunstige omstandigheden)
Maximum van de meteorenzwerm de Delta Aquariden. De radiant (plek waar de vallende sterren vandaan lijken te komen) ligt helaas onder de horizon. Check hemel.waarnemen.com voor meer info.

30 juli: Meteorenzwerm Delta Cassiopeiïden (maan stoort)
Maximum van de Delta-Cassiopeiïden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Cassiopeia. De bijna volle maan is een flinke stoorzender. Check hemel.waarnemen.com voor meer info.

1 augustus: Volle Maan
Volle Maan (20.31 uur). De Volle Maan staat vandaag dichterbij dan gemiddeld en is daardoor aanzienlijk helderder dan normaal; in de volksmond wordt dat een ‘supermaan’ genoemd.

3 augustus: Saturnus rechtsboven maan
Vanavond laat zie je Saturnus op enige afstand rechtsboven de maan. Kijk tegen middernacht, vrij laag aan de zuidoostelijke hemel.

9 augustus: Jupiter, maan en Zevengesternte op een lijn
De planeet Jupiter, de maan en het Zevengesternte in het sterrenbeeld Stier staan ’s morgens vroeg vrijwel exact op een lijn, hoog aan de oostzuidoostelijke hemel.

12 augustus: Meteorenzwerm Perseïden (gunstig)
Vannacht is het maximum van de Perseïden, de bekendste meteorenzwerm van het jaar. Het is bijna Nieuwe Maan, dus er is nauwelijks storend maanlicht. Vanaf een donkere plek zijn met een beetje geluk enkele tientallen ‘vallende sterren’ te zien. Details op hemel.waarnemen.com.

13 augustus: Castor en Pollux (Tweelingen) links van de maan
Op enige afstand links van de maansikkel zie je Castor en Pollux, de helderste sterren in het sterrenbeeld Tweelingen. De twee sterren staan precies boven elkaar.

24 augustus: Antares (Schorpioen) links van halve maan
Eerste Kwartier (11.57 uur). ’s Avonds zie je de half verlichte maan laag in het zuidwesten; op kleine afstand links van de maan moet de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen zichtbaar zijn.

27 augustus: Saturnus hele nacht zichtbaar
Saturnus staat vandaag in oppositie: aan de hemel bevindt hij zich nu tegenover de zon zodat hij de gehele nacht zichtbaar is.