Wat is er te zien in juli en augustus 2022?

Het lastige van juli en augustus is natuurlijk dat de nachten kort zijn. Dus om van de sterrenhemel te genieten, moet je lang opblijven of vroeg opstaan. Het grote voordeel is natuurlijk dat het meestal niet koud is. Bovendien heb je in de vakantie meestal wat meer tijd. Maar wat is er dan te zien? Mars, Jupiter, Saturnus en meer. Je leest het hieronder.

De Perseïden zijn dit jaar minder goed te zien omdat de volle maan roet in het eten gooit. (c) hemel.waarnemen.com
De Perseïden zijn dit jaar minder goed te zien omdat de volle maan roet in het eten gooit. (c) hemel.waarnemen.com

4 juli: Aarde verst van zon
Om 09:10 uur bevindt de aarde zich in het aphelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het grootst is: 152,1 miljoen kilometer (1,7% groter dan gemiddeld).

19 juli: Jupiter boven maan
’s Morgens bevindt de reuzenplaneet Jupiter zich op kleine afstand boven de maan. Om 01.00 uur zie je de twee hemellichamen laag in het oosten. Rond 04.00 uur, als het schemert, staan ze hoog boven de zuidoostelijke horizon. Rechts staat Saturnus. Links Mars.

3 augustus: Spica (Maagd) linksonder maan
Linksonder de maan is de ster Spica te zien in het sterrenbeeld Maagd. Bekijk de samenstand rond 22.30 uur, laag in het westzuidwesten.

Hemelkaart. (c) hemel.waarnemen.com2 augustus: Meteorenzwerm Perseïden (maan stoort)
Vannacht is het maximum van de Perseïden, een van de bekendste meteorenzwermen. Helaas zijn de waarnemingsomstandigheden ongunstig vanwege de volle maan. Wil je toch een poging wagen? Check dan hemel.waarnemen.com voor details.

14 augustus: Saturnus bijna hele nacht zichtbaar
De planeet Saturnus staat vandaag, vanuit ons gezien, exact tegenover de zon. De planeet staat relatief dichtbij de aarde en is lekker helder. Hij is de hele nacht zichtbaar.

30 augustus: Avond: maansikkel laag in westen
Als je vrij zicht op het westzuidwesten hebt, zie je rond 21.00 uur tijdens de avondschemering een mooie maansikkel, heel laag boven de horizon.

Alle hemelverschijnselen op een rij via astronomie.nl/hemelverschijnselen