Wat is er te zien in januari 2023?

De maand januari is een fijne maand om sterren en planeten te bekijken. Het is lekker lang donker. En als het vriest, kan de lucht kraakhelder zijn. Veel sterrenwachten organiseren kijkavonden.

De hele maand januari is de Winterzeshoek in de loop van de avond goed zichtbaar – een handig hulpmiddel om de sterrenbeelden te leren kennen.
De hele maand januari is de Winterzeshoek in de loop van de avond goed zichtbaar – een handig hulpmiddel om de sterrenbeelden te leren kennen.

Check onze agenda voor de publieksavonden bij de universiteiten in Leiden, Amsterdam (UvA), Groningen en Nijmegen. En kijk op onze pagina met sterrenwachten voor links naar sterrenwachten bij jou in de buurt.

3 januari: Maan en Mars bij Stier
Vanaf het begin van de avond tot diep in de nacht is er een zeer nauwe samenstand zichtbaar van de maan en de rode planeet Mars, in het sterrenbeeld Stier. Op grotere afstand onder de maan staat de eveneens roodgekleurde ster Aldebaran.

(c) Maniago [CC BY-SA-3.0, via Wikimedia]4 januari: Aarde dichtst bij zon
Om 17.17 uur bevindt de aarde zich in het perihelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het kleinst is: 147,1 miljoen kilometer (1,7% kleiner dan gemiddeld). Vannacht is ook het maximum de meteorenzwerm de Boötiden. Helaas is er vrijwel de gehele nacht veel storend maanlicht. (c) Maniago [CC BY-SA-3.0, via Wikimedia]

10 januari: Regulus (Leeuw) rechts van maan
Vanavond zie je Regulus, de hoofdster van de Leeuw, op enige afstand rechts van de maan. Om 22.30 uur staan de twee hemellichamen in het oosten.

12 januari: Mars in Winterzeshoek
De gigantische Winterzeshoek heeft er deze maand een heldere ‘ster’ bij: de planeet Mars, in het sterrenbeeld Stier. De hele maand januari is de Winterzeshoek in de loop van de avond goed zichtbaar – een handig hulpmiddel om de sterrenbeelden te leren kennen.

18 januari: Antares (Schorpioen) bij maan
Aan het begin van de ochtendschemering is laag in het zuidoosten een fraaie samenstand te zien van de afnemende maansikkel en de oranjerode ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen. Kijk vanaf 07.00 uur.

23 januari: Smalle maansikkel bij Venus en Saturnus
De planeten Venus en Saturnus krijgen vanavond gezelschap van de smalle maansikkel – een schitterende groepering, die helaas wel bekeken moet worden als het nog flink schemert, rond 18.00 uur, laag aan de zuidwestelijke hemel.

26 januari: Jupiter rechtsonder maan
Vanavond bevindt de reuzenplaneet Jupiter zich op geruime afstand rechtsonder de maan. Bekijk de samenstand vanaf 19.00 uur, aan de zuidwestelijke hemel.

28 januari: Eerste kwartier, maan bij Ram
Aan het begin van de avond, om 18.30 uur, staat de half verlichte maan hoog in het zuiden, in het Dierenriemsterrenbeeld Ram.

31 januari: Mars rechts van maan
Vanavond zie je de planeet Mars op enige afstand rechts van de maan. Om 21.00 uur staan de twee hemellichamen hoog in het zuiden.