Wat is er te zien in februari 2024?

In februari is het nog lekker lang donker. En als het vriest, kan het kraakhelder zijn. Ideaal om naar de maan, de planeten en de sterren te kijken. Doe wel warme kleren aan!

op 20 februari staan Castor en Pollux (Tweelingen) links van maan. (c) www.waddensky.com [CC BY-ND 4.0]
op 20 februari staan Castor en Pollux (Tweelingen) links van maan. (c) www.waddensky.com [CC BY-ND 4.0]

1 februari: Spica (Maagd) linksonder maan
Nauwe samenstand van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, op zeer kleine afstand linksonder de maan.3 februari: Halve maan in Weegschaal
Laatste Kwartier (00.18 uur). De half verlichte maan staat in het vrij onopvallende sterrenbeeld Weegschaal en bereikt even na 06.30 uur, als het begint te schemeren, zijn hoogste stand in het zuiden.

11 februari: Zon pas om 12.54 uur hoogste stand
Vandaag bereikt de zon (in Utrecht) pas om 12.54 uur zijn hoogste stand, in plaats van om 12.40 uur. Dat de zon soms voor en soms achter loopt komt door de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas.


14 februari: Jupiter linksboven maan
Wijde samenstand van de maan en de planeet Jupiter, aan de avondhemel. Jupiter staat op geruime afstand linksboven de maan hoog in het zuidwesten; pas rond middernacht verdwijnen ze onder de horizon.


16 februari: Zevengesternte (Stier) boven halve maan
Eerste Kwartier (16.00 uur). De half verlichte maan bevindt zich in de eerste helft van de avond hoog aan de zuidzuidwestelijke hemel; vlak boven de maan is (met een verrekijker) het Zevengesternte te zien – de bekende open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier.


20 februari: Castor en Pollux (Tweelingen) links van maan
Op vrij kleine afstand links van de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Bekijk de groepering halverwege de avond, rond 20.30 uur, hoog aan de zuidoostelijke hemel.


23 februari: Regulus (Leeuw) onder maan
Mooie samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op vrij kleine afstand onder de maan. Kijk vanaf ca. 19.30 uur. Diep in de nacht staan de twee hemellichamen hoog in het zuiden.

24 februari: Volle Maan in Leeuw
Volle Maan (13.30 uur). ’s Avonds zie je de maan in het sterrenbeeld Leeuw. Op vrij grote afstand rechtsboven de maan staat Regulus, de hoofdster van de Leeuw.


28 februari: Spica (Maagd) rechtsboven maan
Rond middernacht is laag in het zuidoosten een samenstand zichtbaar van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, op vrij kleine afstand rechtsboven de maan.


29 februari: Schrikkeldag!
Schrikkeldag! 2024 telt 366 dagen in plaats van 365. Schrikkeljaren zijn de jaren die deelbaar zijn door 4, uitgezonderd de eeuwjaren die niet deelbaar zijn door 400.

Kaartjes van www.waddensky.com [CC BY-ND 4.0]