Wat is er te zien in december?

December levert langere nachten, dus dan heb je langer de tijd om naar de hemel te kijken. Kijk op 8, 9 en 10 december naar Venus. Of zet op donderdagavond 14 december een ligstoel buiten voor de meteorenzwerm Geminiden.

De Geminiden komen eraan op donderdagavond 14 december. (c) Hemel.waarnemen.com
De Geminiden komen eraan op donderdagavond 14 december. (c) Hemel.waarnemen.com

5 december: Regulus (Leeuw) bij halve maan
Laatste Kwartier (06.49 uur). De half verlichte maan staat vroeg in de ochtend, rond 06.30 uur, hoog aan de zuidelijke hemel. Op grote afstand rechts van de maan is de ster Regulus zichtbaar, in het sterrenbeeld Leeuw.

8 december: Spica linksonder maan
Linksonder de afnemende maan zie je Spica, de hoofdster in het sterrenbeeld Maagd. Nog verder naar links schittert de heldere planeet Venus. Bekijk de wijde groepering ’s morgens rond 06.30 uur, in het zuidoosten.

9 december: Venus links van maan
’s Morgens rond 06.30 uur zie je aan de zuidoostelijke hemel een prachtige samenstand van de maan en Venus, links ervan. Op iets grotere afstand rechtsboven de maan staat Spica, in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.

10 december: Venus rechtsboven maansikkel
Aan het begin van de schemering, rond 07.00 uur, is in het zuidoosten een fraaie wijde samenstand zichtbaar van de maansikkel en de heldere planeet Venus, op flinke afstand schuin rechtsboven de maan.

14 december: Meteorenzwerm Geminiden (vrij gunstig)
Vannacht is het maximum van de meteorenzwerm de Geminiden, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Tweelingen. De stofjes die je ziet verdampen in de atmosfeer zijn afkomstig van de planetoïde Phaethon. Check hemel.waarnemen.com voor meer info.

17 december: Venus dichtbij Zubenelgenubi
’s Morgens vroeg, tussen 06.30 en 07.00 uur, is Venus een opvallende verschijning aan de zuidoostelijke hemel. De ster die je op kleine afstand onder Venus ziet, is Zubenelgenubi, in het sterrenbeeld Weegschaal.

19 december: Halve maan bij Waterman en Vissen
Eerste Kwartier (19.39 uur). Rond 18.45 uur staat de half verlichte maan hoog aan de zuidelijke hemel, op de grens van de sterrenbeelden Waterman en Vissen.

22 december: Begin winter
Vanavond is een mooie samenstand zichtbaar van de wassende maan en de reuzenplaneet Jupiter, op kleine afstand rechtsonder de maan. Om 18.45 uur staan de twee hemellichamen hoog aan de zuidoostelijke hemel.

23 december: Meteorenzwerm Ursiden (maan stoort)
Maximum van de meteorenzwerm de Ursiden, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Grote Beer. De maan stoort behoorlijk. Check ook hemel.waarnemen.com

24 december: Aldebaran (Stier) onder maan
De heldere ster die je aan het begin van de avond op grote afstand onder de maan ziet, is Aldebaran, de hoofdster van het sterrenbeeld Stier. Bekijk de wijde samenstand rond 19.30 uur, hoog in het zuidzuidoosten.

27 december: Volle Maan in Tweelingen
Volle Maan (01.33 uur). ’s Avonds staat de maan in het sterrenbeeld Tweelingen; direct links van de maan zie je de twee hoofdsterren Castor en Pollux.

28 december: Castor en Pollux (Tweelingen) rechtsboven maan
De sterren Castor en Pollux in de Tweelingen staan vanavond rechtsboven de maan. Kijk rond 20.00 uur in het oostnoordoosten.

30 december: Regulus onder maan
Wijde samenstand van de maan en de ster Regulus in de Leeuw, op geruime afstand onder de maan. Bekijk het duo rond 23.00 uur, aan de oostelijke hemel.