Wat is er te zien in de maand maart?

De maand maart is de ideale maand om eens naar de hemel te kijken. In maart is het namelijk nog lekker lang donker. En het is meestal niet zo koud als de maanden ervoor. Maar wat is er dan te zien? We lichten er wat hoogtepunten uit.

Zevengesternte, gefotografeerd door Ruimtetelescoop Hubble. (c) NASA, ESA, AURA/Caltech, Palomar Observatory
Zevengesternte, gefotografeerd door Ruimtetelescoop Hubble. (c) NASA, ESA, AURA/Caltech, Palomar Observatory

2 maart: Spica (Maagd) linksonder maan
Op 2 maart, ’s morgens vroeg, is een mooie samenstand zichtbaar van de maan en de ster Spica. De heldere ster uit het sterrenbeeld Maagd staat dan linksonder de maan. Kijk tussen 5.00 en 6.00 uur in het zuidwesten.

4 maart: Mars linksonder Zevengesternte
Op 4 maart staat de planeet Mars op kleine afstand linksonder het Zevengesternte. Het is een soort mini steelpannetje in het sterrenbeeld Stier. Als je met een verrekijker kijkt, dan zie je veel meer dan zeven sterren! Kijk vanaf 20.30 uur hoog in het westzuidwesten.

6 maart: Laatste Kwartier en maan bij Schorpioen
Rond 6.00 uur in de ochtend zie je de half verlichte maan laag aan de zuidelijke hemel. Rechts van de maan staat de ster Antares van het sterrenbeeld Schorpioen.

19 maart: Mars dichtbij maan en Stier
Vanavond staat de planeet Mars op kleine afstand rechtsboven de maan. Linksonder de maan staat nog een opvallend gekleurde ster. Dat is Aldebaran, het rode oog van de Stier. Bekijk de groepering rond 21.00 uur, hoog boven de westelijke horizon.

20 maart: Sterrenkundige lente: dag en nacht overal even lang
Vandaag begint volgens sterrenkundigen de lente. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.

28 maart: Zomertijd - klok een uur vooruit
Om 2.00 uur in de vroege ochtend verzetten we de klok naar 3.00 uur. De zomertijd gaat in. Als je 's avonds wilt buitenspelen, is dat mooi, maar als je sterren wilt kijken, dan moet je een uur langer wachten voor het donker wordt! 

Meer hemelverschijnselen? Check: www.astronomie.nl/hemelverschijnselen