Wat is er te zien in de maand april?

In de maand april zijn er veel hemelverschijnselen waarbij de maan een rol speelt. Dat is wel zo handig, want de maan kun je altijd wel vinden. Een paar zaken kun je het best in de ochtend bekijken, want het is in april weer even wat donkerder in de ochtend vanwege het ingaan van de zomertijd.

Volle maan. (c) NASA
Volle maan. (c) NASA

2 april: Antares rechtsonder maan (ochtend)
Vanmorgen staat Antares, de hoofdster in Schorpioen, op kleine afstand rechtsonder de maan. Bekijk de fraaie samenstand rond 05.00 uur, in het zuiden.

6 april: Saturnus dichtbij maan (ochtend)
Als je een vrij uitzicht hebt op het zuidoosten, kun je tijdens de ochtendschemering, rond 06.15 uur, een mooie samenstand zien van de maan en Saturnus. De geringde planeet staat op vrij kleine afstand linksboven de maan. Gebruik eventueel een verrekijker.

16 april: Maan geflankeerd door oranje Aldebaran en rode Mars
Op geruime afstand onder de maan zie je de ster Aldebaran in de Stier, die een opvallende oranjerode kleur heeft. Op iets kleinere afstand linksboven de maan staat de eveneens roodgekleurde planeet Mars. Kijk rond 22.30 uur.

19 april: Castor en Pollux rechtsboven maan (avond)
Rechtsboven de maan zie je vanavond de Tweeling Castor en Pollux. Kijk rond 23.00 uur, hoog boven de westelijke horizon.

27 april: Volle maan in Weegschaal (avond)
Aan het eind van deze Koningsdag, zo tegen 23.00 uur, zie je de volle maan laag in het zuidoosten, in het sterrenbeeld Weegschaal.