VST schiet spectaculaire foto van de Carinanevel

De Carinanevel, gefotografeerd door de VST Credit: ESO. Acknowledgement: VPHAS+ Consortium/Cambridge Astronomical Survey Unit
De Carinanevel, gefotografeerd door de VST Credit: ESO. Acknowledgement: VPHAS+ Consortium/Cambridge Astronomical Survey Unit

Ter gelegenheid van de inauguratie van de VLT Survey Telescope van de ESO-sterrenwacht op Paranal, die vandaag in Napels heeft plaatsgevonden, is een spectaculaire nieuwe foto vrijgegeven van de Carinanevel. De foto van dit bekende stervormingsgebied is gemaakt met assistentie van Sebastián Piñera, de president van Chili, tijdens diens bezoek aan de sterrenwacht op 5 juni 2012.

De nieuwste telescoop van de ESO-sterrenwacht op Paranal (Chili), de VLT Survey Telescope (VST), is vandaag geïnaugureerd in de sterrenwacht van Capodimonte van het Italiaanse Nationale Instituut voor Astrofysica (INAF) in Napels (Italië). De ceremonie werd bijgewoond door de burgemeester van Napels, Luigi De Magistris, de president van INAF, Giovanni Bignami, de ESO-vertegenwoordigers Bruno Leibundgut en Roberto Tamai, en de belangrijkste promotor van de telescoop, Massimo Capaccioli van de Universiteit van Napels en INAF.

De VST is een geavanceerde 2,6-meter telescoop, met in zijn hart de enorme 268-megapixel camera OmegaCAM. Hij is ontworpen om de hemel niet alleen snel, maar ook heel scherp in kaart te brengen. De VST is een gezamenlijke onderneming van ESA en INAF, en OmegaCAM is geleverd door het OmegaCAM-consortium. Ter gelegenheid van de inauguratie is een spectaculaire opname van de Carinanevel gepresenteerd die met de nieuwe telescoop is gemaakt.

ESO