VLT-waarneemwedstrijd nadert ontknoping

VLT-waarneemwedstrijd nadert ontknoping
Op dinsdag 15 mei zal de winnaar van de VLT-waarneemwedstrijd bekend gemaakt worden. (NB:Zie bekendmaking op deze website onder: Attentie)Deze winnaar, een middelbare scholier uit Nederland, zal dan het beste plan hebben ingediend voor een wetenschappelijke waarneming met de grootste optische telescoop ter wereld: de Very Large Telescope op de berg Paranal in Chili. Hij of zij zal vervolgens onder begeleiding van een astronoom eind juli of begin augustus naar Chili gaan om het voorstel daadwerkelijk uit te voeren. Twee uur waarneemtijd op de VLT is zelfs voor professionele astronomen een benijdenswaardige prijs.


De competitie begon eind vorig jaar met een oproep aan scholieren om voorstellen in te dienen. Na een eerste selectieronde in Nederland, zijn waarneemvoorstellen van vier talentvolle astronomen-in-de-dop vorige maand naar het hoofdkwartier van de ESO (European Southern Observatory) in München gestuurd. Momenteel is een Nederlandse jury van vakastronomen, op basis van het advies van de ESO-specialisten, bezig hieruit de uiteindelijke winnaar te selecteren.


De vier ingediende voorstellen zijn zeer divers:


-Cristel Dierick (17 jaar) uit Tiel wil weten wat de oorzaak is van de gamma-straling uitbarstingen in het verre Heelal: zijn het inéénstortende sterren of botsende neutronensterren?


-Marcel Haas (18 jaar) uit Hilversum stelt voor 'planetaire nevels' in bolvormige sterhopen te onderzoeken.


-Ramon van der Hilst (15 jaar) uit Nederhorst den Berg wil de VLT gebruiken voor een speurtocht naar het ontstaan van de zogenoemde dubbel-dubbel radiosterrenstelsels.


-Sebastiaan de Vet (16 jaar) uit Maarssen is voornemens om de kernen van dwergsterrenstelsels in detail te bestuderen.De bekendmaking van de winnaar zal plaatsvinden dinsdag 15 mei om 14.00 in de Zonnezaal van het Minnaert-gebouw, Leuvenlaan, De Uithof, Utrecht.Na een welkomstwoord door de voorzitter van de jury zullen de vier genomineerden kort hun voorstel presenteren, waarna de jury z'n beslissing bekend maakt.Deze waarneemwedstrijd is georganiseerd door de jongeren werkgroep (JWG) van de honderdjarige Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) en de KLM zijn hoofdsponsors van de waarneemwedstrijd. De ESO stelt de kostbare waarneemtijd beschikbaar. NOVA-astronomen zijn reguliere gebruikers van de VLT.


De grootste telescoop ter wereld, de VLT (Very Large Telescope), is gebouwd door ESO (European Southern Observatory). Hij bestaat uit vier telescopen van elk 8 meter doorsnede.
Ofschoon er nog steeds aan gebouwd wordt, zijn er al spectaculaire waarnemingen mee gedaan.