VLT vindt 'tiener-sterrenstelsels'

VLT vindt 'tiener-sterrenstelsels'
Astronomen hebben 27 extreem zwakke 'tiener-sterrenstelsels' gevonden uit de periode rond twee miljard jaar na het ontstaan van het heelal. Met behulp van de Europese Very Large Telescope in Chili is een spectrum genomen van dit gebied. Daar werden de lichtzwakke objecten gevonden. De sterrenkundigen leiden uit het spectrum af dat het melkwegstelsels betreft die zich net aan het vormen zijn. Verondersteld wordt dat dergelijke proto-sterrenstelsels de bouwstenen zijn van sterrenstelsels als onze Melkweg.

Een internationaal team van astronomen rapporteert de resultaten op 1 maart 2008 in het wetenschappelijke tijdschrift Astrophysical Journal. Volgens een van de auteurs, de Leidse sterrenkundige Huub Röttgering, is de vondst tamelijk bijzonder. "We dachten altijd al dat melkwegstelsels zoals dat waarin wij leven, ontstaan zijn door het samensmelten van dergelijke voorlopersterrenstelsels, maar tot nog toe was het niet gelukt deze te vinden, omdat ze zo extreem lichtzwak zijn."

Om het spectrum te krijgen van het stukje heelal waarin de bronnen zijn gevonden, is in totaal 92 uur geobserveerd Het is de eerste keer dat op deze diepte een spectrum is genomen.

ESO-persbericht