VLT maakt een van de scherpste foto's ooit van de Omeganevel

VLT maakt een van de scherpste foto's ooit van de Omeganevel
Deze nieuwe opname van de Omeganevel, gemaakt met ESO’s Very Large Telescope (VLT), behoort tot de scherpste die ooit vanaf de aarde zijn gemaakt. De foto geeft een buitengewoon detailrijk beeld van de rokerige, roze gekleurde centrale delen van dit beroemde stervormingsgebied, dat een kosmisch landschap van gaswolken, stof en pasgeboren sterren is.

Het kleurrijke gas en donkere stof in de Omeganevel dient als bouwmateriaal voor de vorming van een nieuwe generatie sterren. De jongste sterren in dit specifieke deel van de nevel – oogverblindend helder en blauwwit stralend – lichten het geheel op. De rookachtige slierten stof in de nevel steken donker af tegen het gloeiende gas. De overwegend rode tinten van dit wolkachtige uitspansel zijn het gevolg van waterstofgas dat onder invloed van de intense ultraviolette straling van de hete, jonge sterren tot stralen is gebracht.

De Omeganevel heeft, afhankelijk van de waarnemer en wat deze meende te zien, allerlei verschillende namen gekregen, zoals ‘Zwaannevel’, ‘Hoefijzernevel’ en zelfs ‘Kreeftnevel’. Het object staat ook te boek als Messier 17 (M17) en NGC 6618. De nevel bevindt zich op een afstand van ongeveer 6500 lichtjaar in het sterrenbeeld Boogschutter. Dit heldere complex van gas en stof, dat tot de jongste en meest actieve stervormingsgebieden in de Melkweg behoort, is een populair doelwit voor astronomen.

De opname is gemaakt met het instrument FORS (FOcal Reducer and Spectrograph) van Antu, een van de vier grote unit-telescopen van de VLT. De scherpte van de opname is niet alleen te danken aan de grote omvang van de telescoop, maar ook aan de, ondanks lichte bewolking, uitzonderlijk stabiele lucht tijdens de opname. Hierdoor behoort deze nieuwe foto tot de scherpste die ooit vanaf de aarde van dit deel van de Omeganevel zijn gemaakt.

Meer foto's en een video op de ESO-website