VLT decor van nieuwe James Bond-film

VLT decor van nieuwe James Bond-film
Cerro Paranal in Noord-Chili, waar ESO's Very Large Telescope staat, is het decor van een aantal scènes in de nieuwe James Bond-film Quantum of Solace, die op 7 november in première gaat. Eind maart zijn drie dagen lang opnamen gemaakt in de Residencia, het half in de berg verscholen astronomenhotel, met tropische tuin, zwembad en futuristisch ogend koepeldak. Deze 'oase' in de kurkdroge Atacama-woestijn is in de film het onderkomen van slechterik Dominic Greene, gespeeld door de Franse acteur Mathieu Amalric, naar wie 007, opnieuw vertolkt door Daniel Craig, op jacht is.


Vorig jaar augustus waren regisseur Marc Forster en Daniel Craig ook aanwezig op de palio in Siena, Italië, waar de traditionele paardenrace onder strikte voorwaarden van de lokale autoriteiten mocht worden gefilmd voor Quantum of Solace.


Het astronomenhotel wordt normaalgesproken bevolkt door sterrenkundigen die werken op de Very Large Telescope, een van de modernste observatoria ter wereld, dat bestaat uit vier gigantische 8,2 meter telescopen die via interferometrie kunnen worden gekoppeld.


De producers van de film waren zo onder de indruk van het ontwerp van de Residencia en het Mars-achtige landschap rond de 2600 meter hoge berg Paranal dat ze dit de ideale plek vonden voor een schurk uit een James Bond-film om zich te verschuilen. Ook op de landingsstrip bij Paranal worden beelden geschoten.

ESO-persbericht