Vier Veni's voor Astronomisch onderzoek

Jessica Flahaut, Haili Hu, Stefania Salvadori en David Sobral hebben van de NWO een Veni toegekend gekregen. Hiermee gaan zij onderzoek doen naar het klimaat van Mars, populaties van trillende sterren, chemische samenstelling van de oudste sterren en de vorming van sterrenstelsels respectievelijk.

Mars Climate Tales
Dr. J. (Jessica) Flahaut, VU – Earth Sciences
Recente ruimtemissies naar Mars laten zien dat de planeet in het verleden verschillende klimatologische omstandigheden heeft gekend. Hierin zouden de omstandigheden geschikt zijn geweest voor leven. Dit onderzoek streeft naar een betere beschrijving van de evolutie van het Mars-oppervlak, waarbij gebruik wordt gemaakt van het uitzonderlijk behouden gebleven geologische bestand, alsook met studies van terrestriaal vergelijkbare plaatsen. Hierbij zal een sterke focus zijn op waterrijke mineralen.

Een populatie van trillende sterren blootgelegd
Dr. H. (Haili) Hu, UL – Sterrenkunde
Sterren kunnen trillen in hun resonantiefrequenties, welke informatie bevat over het ster-inwendige. Immers, net als bij muziekinstrumenten wordt de 'klank' bepaald door de grootte en opbouw. De onderzoekers ontwikkelen een nieuwe statistische methode die een grote populatie van trillende sterren tegelijk bestudeerd.

Chemical signatures of first stars
Dr. S. (Stefania) Salvadori, RUG – Kapteyn Instituut
Bijna 300 miljoen jaar na de Oerknal schenen de eerste sterren en produceerden zij de chemische ingrediënten die de sleutel vormden voor de ontwikkeling van het hedendaagse universum. Dit onderzoek streeft ernaar om de chemische eigenschappen van de nog altijd bestaande eerste sterren in ons melkwegstelsel te identificeren.

From the First Galaxies to the Peak of the Star Formation History
Dr. D.R.S.G. (David) Sobral, UL – Astronomy
David Sobral zal gebruik maken van de grootste telescopen en een unieke wijde-afbeeldingstechniek, welke hem in staat stelt om sterrenstelsel zoals onze melkweg terug in in de tijd te volgen. Hierdoor zullen we eindelijk begrijpen hoe sterrenstelsels tot stand kwamen en evolueerden gedurende de afgelopen 13 miljard jaar.

Lijst met alle Veni laureaten