Vidi-subsidies voor astronomen

Den Haag, 10 juli 2007

Sera Markoff (Universiteit van Amsterdam) en Peter Jonker (SRON) hebben een Vidi-subsidie toegekend gekregen door NWO. Met een Vidi-subsidie (€ 600.000) kunnen excellente, jonge onderzoekers een eigen onderzoekslijn ontwikkelen.

De Vidi-subsidie is bedoeld voor onderzoekers die na hun promotie een aantal jaren onderzoek op postdocniveau hebben verricht. De wetenschappers hebben daarbij vernieuwende ideeën gegenereerd en deze succesvol tot onwtikkeling gebracht.

In totaal schreven 436 onderzoekers een onderzoeksplan. Daarvan zijn er nu 83 gehonoreerd met een Vidi-subsidie. De succesvolle kandidaten zijn geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. Van de gehonoreerde onderzoekers is ruim twintig procent vrouw. NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie. De universiteit of het instituut draagt ruim dertig procent bij. Alles bij elkaar gaat het om circa 50 miljoen euro.

Sera Markoff gaat nieuwe modellen ontwikkelen voor de verklaring van de spectaculaire straalstromen van plasma die ontstaan als zwarte gaten gevoed worden met materie. Deze straalstromen veroorzaken drastische veranderingen in de omgeving van het zwarte gat. De nieuwe modellen zullen worden toegepast op zowel kleine (stellaire) zwarte gaten als op hun superzware soortgenoten in de kernen van melkwegstelsels.

Peter Jonker (SRON) gaat onderzoek doen naar de samenstelling van neutronenstermaterie door middel van zware neutronensterren die zich bevinden nabij het galactisch centrum. Neutronensterren zijn zwaarder dan de zon, maar niet veel groter dan de regio Amsterdam. Materie van zo'n hoge dichtheid komt op aarde niet voor.