Vici–subsidie voor UvA-astrofysicus Portegies Zwart

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeftop 16 december 2008 dertig excellente wetenschappers, onder wie de Amsterdamse astrofysicus Simon Portegies Zwart, een zogeheten Vici-subsidie toegekend. Met deze subsidie van maximaal 1.250.000 euro moet de wetenschapper in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Portegies Zwart (1965, UVA sterrenkunde/Informatica) focust in zijn wetenschappelijk werk op het onderzoek aan superzware zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels, die meer dan een miljoen keer zwaarder zijn dan de zon. Wanneer twee sterrenstelsels met elkaar in botsing komen zou dat ertoe moeten leiden dat ook hun zwarte gaten op elkaar botsen. Door het simuleren ervan wil hij de consequenties van dergelijke botsingen proberen te doorgronden. Portegies Zwart is werkzaam als sterrenkundige en informaticus bij het Sterrenkundig Instituut 'Anton Pannekoek' en het Informatica Instituut van de Universiteit van Amsterdam. Deze interdisciplinarie positie is uniek in Nederland en biedt ongekende mogelijkheden met betrekking tot het doen van numeriek onderzoek en het direct toepassen van de resultaten van de berekeningen in de astrofysica.

Portegies Zwart wil een team met twee postdocs, drie promovendi en een programmeur aanstellen voor het oplossen van een scala aan numerieke problemen om het astronomische deel van het onderzoek te kunnen uitvoeren. Tevens zal hij een unieke supercomputer bouwen, die in rekensnelheid vergelijkbaar is met de nationale supercomputer Huygens, maar dan gebaseerd op goedkope grafische kaarten. Een dergelijke architectuur is nog niet eerder op grote schaal toegepast voor wetenschappelijk rekenwerk.