Vici–subsidie voor sterrenkundig informaticus Portegies Zwart

Simon Portegies Zwart
Simon Portegies Zwart
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dertig excellente wetenschappers, onder wie de Amsterdamse astrofysicus Simon Portegies Zwart, een zogeheten Vici-subsidie toegekend. Met deze subsidie van maximaal 1.250.000 euro moet de wetenschapper in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Portegies Zwart (1965, UVA Sterrenkunde/Informatica) focust in zijn wetenschappelijk werk op het onderzoek aan superzware zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels, die meer dan een miljoen keer zwaarder zijn dan de zon. Wanneer twee sterrenstelsels met elkaar in botsing komen zou dat ertoe moeten leiden dat ook hun zwarte gaten op elkaar botsen. Door het simuleren ervan wil hij de consequenties van dergelijke botsingen proberen te doorgronden. Portegies Zwart is werkzaam als sterrenkundige en informaticus bij het Sterrenkundig Instituut 'Anton Pannekoek' en het Informatica Instituut van de Universiteit van Amsterdam. Deze interdisciplinaire positie is uniek in Nederland en biedt ongekende mogelijkheden met betrekking tot het doen van numeriek onderzoek en het direct toepassen van de resultaten van de berekeningen in de astrofysica.

Portegies Zwart wil een team met twee postdocs, drie promovendi en een programmeur aanstellen voor het oplossen van een scala aan numerieke problemen om het astronomische deel van het onderzoek te kunnen uitvoeren. Tevens zal hij een unieke supercomputer bouwen, die in rekensnelheid vergelijkbaar is met de nationale supercomputer Huygens, maar dan gebaseerd op goedkope grafische kaarten. Een dergelijke architectuur is nog niet eerder op grote schaal toegepast voor wetenschappelijk rekenwerk.

NWO maakte vandaag ook bekend welke 25 jonge, veelbelovende wetenschappers een Rubicon-subsidie krijgen. Pas gepromoveerde Nederlandse onderzoekers krijgen zo de kans om onderzoekservaring op te doen in het buitenland. Astronoom , die morgen aan de Universiteit Leiden zijn proefschrift verdedigt, krijgt zo’n Rubicon en gaat met deze subsidie aan het Massachusetts Institute of Technology - Astrophysics and Space Research (VS ) onderzoek doen aan de rotatie van sterren bij de vorming van sterren en planeten.

In de tweede ronde van de Vrije Competitie 2008 heeft NWO 13 onderzoeksvoorstellen gehonoreerd, waaronder die van de astronomen Prof.dr. Vincent Icke (Leiden), Dr. J.S. Kaatstra (SRON) en dr. M.A.W. Verheijen (RuG). De 13 projecten ontvangen gezamenlijk 3 miljoen euro van NWO-Exacte Wetenschappen.

Homepage Simon Portegies Zwart