Vici-beurs voor astronoom Karina Caputi (Rijksuniversiteit Groningen)

Astronoom Karina Caputi (Kapteyn Instituut, Rijksuniversiteit Groningen) heeft een Vici-beurs van NWO ontvangen voor haar onderzoek naar de oorsprong en evolutie van de eerste sterrenstelsels. 

Vici-beurs voor astronoom Karina Caputi (Rijksuniversiteit Groningen)

Caputi is een van de 22 vooraanstaande wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Sociale Geesteswetenschappen (SGW) die een Vici-financiering van maximaal 1,5 miljoen euro van NWO ontvangen. Hiermee kunnen de laureaten gedurende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep verder uitbouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers.

De Eerste Stappen van Sterrenstelsels

Al vele jaren onderzoeken sterrenkundigen sterrenstelsels, maar over hun ontstaan en groei na de oerknal is nog weinig bekend. Caputi gaat met de NWO-beurs het begin van de evolutie van sterrenstelsels onderzoeken zoals dat niet eerder mogelijk was, door gebruik te maken van de eind vorig jaar gelanceerde James Webb Ruimtetelescoop.

NWO-Talentprogramma

De Vici-financiering maakt samen met de Veni- en Vidi-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. Vici is gericht op senior-onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen. Ze hebben daarbij jonge onderzoekers begeleid. Onderzoekers die een Vici-subsidie krijgen toegekend, bouwen hun onderzoeksgroep verder uit, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie, als ze die nog niet zouden hebben.

NWO