Vernieuwde Artis Planetarium geopend

Vernieuwde Artis Planetarium geopend
Het planetarium in Artis is vernieuwd. Als een van de eerste planetaria in Europa biedt de Amsterdamse dierentuin met een digitaal projectiesysteem bezoekers een onvergetelijke ervaring. Dagelijks worden 'full dome' shows vertoond, die de bezoekers meenemen naar andere werelden.

De planetariumsoftware die wordt gebruikt, geeft een exacte weergave van de positie van sterren, planeten, en melkwegstelsels in het heelal. De database wordt steeds bijgewerkt, waardoor nieuw gevonden objecten, zoals de onlangs ontdekte exoplaneet Gliese 581C, meteen kunnen worden getoond.


Doordat de projectie 'full dome' (over de hele koepel) wordt uitgevoerd, lijkt het voor de toeschouwer alsof hij zelf door de ruimte zweeft.

Artis zal educatieve programma's op maat maken voor scholen, waarin ook andere werelden, zoals die van de diepzee, zullen worden verkend. Daarnaast zullen professionele sterrenkundigen maandelijks lezingen geven met behulp van het nieuwe digitale projectiesysteem.


Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe planetarium had Artis een scholenwedstrijd georganiseerd voor het bedenken van een nieuwe planeet. Groep 7 van de Amsterdamse basisschool De Vlaamse Reus won met 'Platnetius', een platte planeet, met een donkere en een lichte zijde, die precies aan de andere kant van de zon staat.


Vanaf 11 mei 2007 is het nieuwe planetarium geopend voor het publiek. Meer informatie bij Artis