Venus voor de zon: nu of nooit

logo NOVA
logo NOVA
Over exact twee weken (op 6 juni 2012) is er direct na zonsopkomst een Venusovergang te zien. Rond dit unieke verschijnsel worden tal van publieksactiviteiten en onderwijsprojecten georganiseerd. Een Venusovergang is een zeldzaam verschijnsel; sinds de eerste waarneming in 1639 is het slechts vijf maal te zien geweest. De volgende keer dat de planeet Venus voor de zon langs gaat, is in het jaar 2117.

De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie heeft rond de Venusovergang een lespakket gemaakt. Informatie daarover op: www.astronomie.nl/venusovergang. Op deze pagina staat ook informatie over de exacte tijden, de geschiedenis van de Venusovergang, een fotowedstrijd, veilig waarnemen en de speciale VenusTransit-app, waarmee wereldwijd een afstandsmeting zal worden gedaan.

Stichting De Koepel houdt een agenda bij met activiteiten van sterrenkunde-amateurs en publiekssterrenwachten: www.dekoepel.nl/venusovergang De sterrenkundige instituten van de universiteiten van Groningen, Leiden en Nijmegen organiseren eveneens waarneemactiviteiten rond de Venusovergang.