Veni-beurs voor vier astronomen

Deze spectaculaire opname van de Orionnevel is verkregen door meerdere opnamen te maken met de infraroodcamera HAWK-I van ESO’s Very Large Telescope in Chili. Dit is de diepste blik ooit in dit stervormingsgebied, en hierop zijn onverwacht grote aantall
Deze spectaculaire opname van de Orionnevel is verkregen door meerdere opnamen te maken met de infraroodcamera HAWK-I van ESO’s Very Large Telescope in Chili. Dit is de diepste blik ooit in dit stervormingsgebied, en hierop zijn onverwacht grote aantall

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vier pas gepromoveerde astronomen een Veni-beurs van maximaal 250.000 euro toegekend. Met een Veni-financiering van NWO kunnen de veelbelovende jonge wetenschappers gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder uitwerken.

Dr. A. (Alvaro) Hacar (m), Sterrewacht Leiden, Universiteit Leiden

ORION-4D: Towards a unified theory of low- and high-mass star formation

Worden lichte sterren zoals onze zon op dezelfde manier geboren als zware sterren in Orion? Dit is een van de grote open vragen in de moderne astrofysica. Nieuwe radiowaarnemingen van de Orionwolk gecombineerd met innovatieve analysetechnieken kunnen kritisch verschillende theorieën testen en de vraag beantwoorden hoe de meeste sterren in onze Melkweg zijn gevormd.

Dr. T.D. (Thomas) Russell (m), Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde, Universiteit van Amsterdam

Discovering the origin and nature of jets from accreting black holes with multiwavelength observations

Zwarte gaten zijn niet alleen maar stofzuigers van materie. Ze kunnen krachtige straalstromen (jets) van materie produceren, die hun omgeving kunnen veranderen, en zelfs de evolutie van sterrenstelsels en stervorming kunnen beïnvloeden. Dit project bestudeert hoe die straalstromen worden geproduceerd en hoe ze hun omgeving beïnvloeden.

Dr. S.G.M. (Silvia) Toonen (v), Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde, Universiteit van Amsterdam

Alle goede dingen komen in drieën

Terwijl de zon zijn leven in zijn eentje doorbrengt, hebben de meeste sterren één of twee ster-buurmannen. Interacties tussen de sterren leiden tot de meest extreme verschijnselen in het universum, maar worden tegelijkertijd nog niet goed begrepen. Revolutionaire computersimulaties worden gebruikt om theorieën voor de evolutie van tripletsterren te testen.

Dr. P.Z. (Ping) Zhou (v), Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde, Universiteit van Amsterdam

Studying supernova remnants to understand the origin of neutron star diversity

Het leven van zware sterren eindigt met een zeer krachtige supernova-explosie. Hierna blijven twee objecten over: een supernovarest en, meestal, een neutronenster. Er bestaat een grote diversiteit onder neutronensterren. Ping Zhou gaat de supernovaresten gebruiken om te onderzoeken of die diversiteit te maken heeft met het type ster dat explodeerde.

De vier Veni's voor sterrenkundigen zijn onderdeel van 158 Veni-beurzen die NWO vandaag toekent. Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO.

1056 onderzoekers dienden bij NWO een aanvraag in voor een Veni-financiering. Deze aanvragen werden door middel van peer review beoordeeld door externe deskundigen uit de betreffende vakgebieden. De ingediende onderzoeksvoorstellen zijn vervolgens binnen de NWO-wetenschapsgebieden beoordeeld door breed samengestelde commissies, onder andere op basis van persoonlijke vraaggesprekken met de aanvragers. De aanvragen op het snijvlak van verschillende wetenschappelijke gebieden (interdisciplinair) zijn door een aparte commissie beoordeeld.

NWO