Vanavond gedeeltelijke maansverduistering zichtbaar

De eerste fase van de volledige maansverduistering die plaatsvondt in december 2010. Bij de gedeeltelijke maansverduistering van vanavond is het linkerbovengedeelte verduisterd.  Credit: David Dickinson
De eerste fase van de volledige maansverduistering die plaatsvondt in december 2010. Bij de gedeeltelijke maansverduistering van vanavond is het linkerbovengedeelte verduisterd. Credit: David Dickinson

Vanavond is tussen 21.54 en 22.21 uur een gedeeeltelijke maansverduistering te zien. De maan is tussen deze tijden opmerkelijk minder helder dan gebruikelijk doordat de schaduw van de aarde op zijn oppervlak valt. Om 22.08 uur is het maximum van de verduistering. 1% van het maanoppervlak valt binnen de kernschaduw van de aarde. Het lijkt alsof de maan het linkerbovengedeelte van zijn oppervlak mist.

De maan is vanavond te zien boven de zuidoostelijke horizon. Linksboven de maan is de planeet Saturnus zichtbaar. Bij bewolking is de maansverduistering ook live te volgen via de webcam van SLOOH.

De Astronomy Picture of the Day staat vandaag in het teken van de maansverduistering van vanavond. Op de foto hieronder zijn meerdere gedeeltelijke maansverduisteringen en een volledige maansverduistering te zien. Deze volledige maansverduistering vond plaats op 15 juni 2011. De volgende volledige maansverduistering die vanuit Nederland zichtbaar is vindt plaats op 28 september 2015.

De webcam van SLOOH

Credit: Igor Vin'yaminov

Credit: Igor Vin'yaminov