Vallende sterren van de Geminiden in de nacht van 13 op 14 december

Credit: Ed Sweeney, Santa Cruz, USA
Credit: Ed Sweeney, Santa Cruz, USA

In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 december vindt het maximum plaats van de jaarlijkse meteorenzwerm de Geminiden. Dit is de tweede grootste jaarlijkse meteorenzwerm aan de sterrenhemel. Volgens Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com zijn tijdens het maximum rond 6 uur met het blote oog tot 60 'vallende sterren' per uur te zien. Op een maanloze, heldere nacht zouden dat er meer dan 100 zijn.

De Geminiden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini), waar de meteoren vandaan lijken te komen. Dit sterrenbeeld staat bij ons 's ochtends boven de westelijke horizon, rechts van de heldere planeet Jupiter. De meteorenzwerm bestaat uit achtergelaten puin van de planetoïde (en mogelijk uitgedoofde komeet) Phaethon. Doordat de aarde in haar baan om de zon door de puinwolk beweegt, zien wij deze meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum.

Vallende sterren zijn lichtflitsen die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. De flitsen hebben echter niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een zandkorrel, dat circa 100 kilometer boven ons hoofd in de aardatmosfeer terecht komt. Door de hoge snelheden van het ruimtepuin worden de luchtmoleculen vóór zo’n gruisdeeltje gecomprimeerd, verhit en aan het gloeien gebracht, wat wij zien als een flitsje. De snelheden van de Geminiden zijn rond de 125.000 km/uur.

De beste tijd om waar te nemen is rond 6 uur 's ochtends, maar ook voor middernacht zijn er al meteoren te zien. Een nacht later zijn ook vallende sterren zichtbaar, maar dit zijn er ongeveer 40 per uur. Om de meteoren waar te nemen is geen speciale apparatuur nodig; het blote oog en een heldere hemel en warme kleding volstaan. Door een donkere plaats op te zoeken kunnen ook zwakkere meteoren worden waargenomen. 

De Geminiden kenmerken zich door hun helderheid, hun gelige kleur en de korte sporen die ze nalaten. De lichtzwakkere meteoren zijn dit jaar niet te zien doordat de maan voor meer dan 50% is verlicht.