Vallende sterren niet te zien

Bron: Jerry Lodriguss
Bron: Jerry Lodriguss
De Leoniden, die zondagochtend 19 november rond zes uur de aarde passeerden, zijn in Nederland niet of nauwelijks te zien geweest door de toenemende bewolking in de nacht van zaterdag op zondag.

Zondagochtend kwam de aarde in aanvaring met de meteorenzwerm, die in het verleden spectaculaire uitbarstingen vertoonde. De Leoniden ontlenen hun naam aan het sterrenbeeld Leeuw (Latijn: Leo) waaruit ze tevoorschijn lijken te komen. Ze zien eruit als razendsnelle, sterachtige puntjes die als een streep langs de hemel wegschieten. In de volksmond worden ze 'vallende sterren' genoemd.

In werkelijkheid zijn het geen sterren, maar stof- en gruisdeeltjes die de komeet 55P/Tempel-Tuttle tijdens zijn vele omlopen rond de zon achterliet. Die dringen met een zeer hoge snelheid van 71 kilometer per seconde de aardatmosfeer binnen. Door de wrijving met het deeltje worden de luchtmoleculen verhit, zodat ze fel oplichten. Totdat het deeltje op zo'n honderd kilometer hoogte is verdampt, vormt zich een langgerekt lichtspoor in de vorm van een meteoor.

Bron: Kennislink

© foto: Jerry Lodriguss