Vallende sterren: jaarlijkse meteorenzwerm Perseïden in de nacht van 12 op 13 augustus

De jaarlijkse meteorenzwerm Perseïden bereikt op woensdag 12 augustus 2020, rond 20 uur, zijn maximum. De 'vallende sterren' van de Perseïden zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is op 13 augustus rond 4:00 uur (zie het kaartje). De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 62° boven de horizon, in het oostnoordoosten. Doordat de omstandigheden dit jaar niet ideaal zijn, zijn er bij ons dan ieder uur naar schatting 'slechts' ongeveer 30–42 meteoren van deze zwerm zichtbaar, maar dit is nog steeds de moeite van het waarnemen waard.

(c) hemel.waarnemen.com
(c) hemel.waarnemen.com

Vallende sterren zijn lichtflitsen die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. De flitsen hebben echter niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een zandkorrel, dat circa 100 kilometer boven ons hoofd in de aardatmosfeer terecht komt. Door de hoge snelheden wordt de lucht vóór zo'n gruisdeeltje gecomprimeerd, verhit en aan het gloeien gebracht, wat wij zien als een flitsje. De snelheden van de Perseïden zijn meestal meer dan 200.000 km/uur. De Perseïden kenmerken zich door hun helderheid en snelheid, en incidenteel nalichtende sporen.

De Perseïden zijn genoemd naar het sterrenbeeld Perseus, waar de vallende sterren vandaan lijken te komen. Dit sterrenbeeld staat bij ons 's nachts hoog boven de noordoostelijke horizon. De meteorenzwerm bestaat uit achtergelaten puin van de komeet Swift-Tuttle. Doordat de aarde in haar baan om de zon door de puinwolk beweegt, zien wij deze meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum.

Ook de nachten voor en na de Perseïden kun je meer meteoren zien dan gebruikelijk.

De maan komt op 13 augustus om 0:39 uur op, is voor ongeveer 35% verlicht en kan eventueel storen. Rond 5:45 uur gaat het schemeren en om 6:21 uur komt de zon op. 

Meer informatie bij hemel.waarnemen.com en de werkgroep meteoren

​​​​​​​CAMRAS heeft op 12 augustus vanaf 20.00 uur een livestream. De meteoren zijn dan nog niet met het blote oog te zien, maar vanaf de Dwingelootelescoop wordt dan al gekeken naar radiogolven die gereflecteerd worden door de meteoorsporen van de Perseïden.