Twee visies op een scheef sterrenstelsel

Twee visies op een scheef sterrenstelsel
Het Vleeshaakstelsel, oftewel NGC 2442, is opvallend asymmetrisch van vorm. Zijn ene spiraalarm, waarin kort geleden een supernova te zien was, is bijna dubbelgevouwen, terwijl de andere, die bezaaid is met stervormingsgebieden, zich ver uitstrekt. De 2,2-meter MPG/ESO-telescoop en de NASA/ESA Hubble-ruimtetelescoop hebben twee contrasterende opnamen van dit scheve spiraalstelsel gemaakt.

Het Vleeshaakstelsel, oftewel NGC 2442, in het zuidelijke sterrenbeeld Vliegende Vis is gemakkelijk herkenbaar aan zijn asymmetrische spiraalarmen. De scheve vorm van het stelsel wordt toegeschreven aan de ontmoeting, in een ver verleden, met een ander stelsel – al is het astronomen nog niet gelukt om dat andere stelsel op te sporen.


De overzichtsfoto, gemaakt met de Wide Field Imager van de 2,2-meter MPG-ESO-telescoop op La Silla, Chili, toont duidelijk de dubbele haakvorm waaraan het stelsel zijn bijnaam te danken heeft. Op deze foto zijn ook verscheidene andere stelsels in de omgeving van NGC 2442 te zien, evenals tal van verre achtergrondstelsels. Hoewel de Wide Field Imager vanaf zijn positie op aarde lang niet zulke scherpe opnamen kan maken als Hubble vanuit de ruimte, kan hij een veel groter hemelgebied in één keer vastleggen. De beide instrumenten vullen elkaar dus mooi aan.

Meer informatie op de ESO-website