Twee astronomen ontvangen subsidie NWO Vrije Competitieronde 2009

9 december 2009

NWO Exacte Wetenschappen heeft in de eerste ronde van de Vrije Competitieronde 2009 elf onderzoeksvoorstellen toegekend. Twee hiervan zijn opgesteld door astronomen. Voor het inzamelmoment in mei 2009 kwamen in totaal 58 onderzoeksvoorstellen binnen.

Dr. Rychard Bouwens (Universiteit Leiden) ontvangt de subsidie voor onderzoek naar oude sterrenstelsels met behulp van de nieuwe WF3-camera op de Hubble-telescoop. Een van de belangrijkste vragen in de hedendaagse sterrenkunde betreft hoe sterrenstelsels zijn ontstaan. Door sterrenstelsels te bekijken die ver weg staan, kunnen astronomen terugkijken in de tijd. De nieuwe WF3-camera op de Hubble-telescoop maakt het mogelijk het licht van vroege sterrenstelsels grondig te bestuderen. Deze camera heeft een groot gezichtsveld voor waarneming van licht in het nabij infrarood (golflengtes tussen 1 en 1,6 micron). In dit onderzoek worden gegevens bestudeerd van de meest gevoelige opname die ooit is gemaakt, op zoek naar sterrenstelsel tussen de 500 en 750 miljoen jaar oud, ver onder de limiet wat tot nu toe haalbaar was.

Dr. Jacco Vink (Universiteit Utrecht) gaat met de in Nederland ontwikkelde Reflection Grating Spectrometer aan boord van de XMM-Newton satelliet supernovaresten bestuderen. Supernova’s creëren een schokgolf door het omliggende gas. Deze vormt een hete schil (plasma) bestaande uit stermateriaal en gas van het omliggende medium. Fysische eigenschappen geven informatie over type explosie, leeftijd en geschiedenis van de supernovaresten.

De Vrije Competitie van Exacte Wetenschappen (EW) is bestemd voor de beste wetenschappelijke projectvoorstellen zonder thematische randvoorwaarden. De projecten bevatten vernieuwend, risicovol onderzoek met een vraagstelling die van hoge kwaliteit en wetenschappelijke of toegepaste urgentie is.

NWO persbericht