Totale maansverduistering in vroege ochtend 28 september

Totale maansverduistering in vroege ochtend 28 september

In de nacht van 27 op 28 september 2015 vindt een totale maansverduistering plaats die in het hele land is te zien.

Wanneer de zon, de aarde en de maan op één lijn staan (met de aarde in het midden) valt de schaduw van de aarde op de maan. Een maansverduistering is een indrukwekkend schouwspel dat altijd plaatsvindt bij volle maan, maar niet bij elke volle maan. 
 
De eclips begint om 02.11 uur, het maximum is om 04.48 en om 07.24 uur eindigt de verduistering. Tijdens het maximum staat de maan op een hoogte van circa 24° (in Utrecht). Tijdens de totaliteit bevindt de maan zich volledig in de kernschaduw van de aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de maan. Een beetje zonlicht valt nog door de aardatmosfeer en wordt gebroken. Dit bereikt het maanoppervlak alsnog en geeft een prachtige rode gloed. Op het hoogtepunt van de verduistering staat de maan in het westzuidwesten.

De volle maan van 28 september is een zogeheten supermaan, een maan die in zijn elliptische baan om de aarde 7% dichterbij staat dan gemiddeld, waardoor hij ongeveer 14% groter is (en dus helderder) dan wanneer hij het verst van de aarde staat.

Lesbrief over de maan
Lesmateriaal ruimtevaartindeklas.nl