Sterrenwacht schittert in nieuwe James Bond-film

Sterrenwacht schittert in nieuwe James Bond-film
De nieuwe James Bond-film ‘Quantum of Solace’ gaat vrijdag 31 oktober in Londen in roulatie. Een van de belangrijkste locaties in deze 22ste Bond-film is de Residencia, het astronomenhotel op het Paranal Observatorium van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) in Chili. Cerro Paranal is een bergtop in de kurkdroge Chileense Atacama-woestijn, waar de Very Large Telescope staat, met 4 spiegels van 8,2 meter de meest geavanceerde telescoop ter wereld.

Normaal wordt Cerro Paranal bevolkt door niet meer dan 100 astronomen en technische staf. In maart van dit jaar kwamen daar 300 mensen van de filmploeg van regisseur Marc Forster bij voor de filmopnames. In ‘Quantum of Solace’ wordt de rol van Agent 007 van de Britse geheime dienst MI6 opnieuw vertolkt door Daniel Craig. De filmmakers hebben op Paranal vooral buitenscènes bij de Residencia geschoten, die in de film ‘Perla de las Dunas’ heet en het toevluchtsoord is van slechterik Dominic Green, gespeeld door de Fransman Mathieu Amalric.


Cerro Paranal ligt op 2600 meter hoogte in de Atacama-woestijn en is een van de droog-ste plekken op aarde, en daarmee een van de beste voor astronomische waarnemingen. Om het voor astronomen mogelijk te maken hier te wonen en te werken, is een halfonder-gronds verblijf gebouwd met een tropische tuin, een inpandig zwembad en een futuristisch ogend koepeldak. De meeste binnenopnames zijn gemaakt in de Pinewood Studio’s bij Londen, waar het astronomenhotel is nagebouwd.

De directeur-generaal van ESO, Tim de Zeeuw, is blij met de rol die zijn sterrenwacht speelt in de film, en is zeer te spreken over de crew: “Het was bijzonder te zien hoe om-zichtig de filmploeg met de omgeving omging en hoe bewust men zich was van het feit dat men te gast was op een observatorium in bedrijf”.

‘Quantum of Solace draait vanaf 31 oktober in bioscopen in Groot-Brittannië. De rest van de wereld volgt een week later.

Meer over Paranal
Meer over Bond op Paranal