Sterrenkundigen ontrafelen Hanny’s Voorwerp

Sterrenkundigen ontrafelen Hanny’s Voorwerp
Een groep astronomen onder leiding van Prof. Mike Garrett, algemeen directeur van ASTRON, hebben nieuwe, hoge resolutie waarnemingen gedaan van Hanny’s Voorwerp, de mysterieuze groene gaswolk die ontdekt is door de Nederlandse lerares Hanny van Arkel.

De waarnemingen tonen aan dat de energieke kern van een nabijgelegen sterrenstelsel, genaamd IC 2497, en een zwart gat de basis vormen van Hanny’s Voorwerp. Tot de verbazing van de onderzoekers produceert de kern van dit sterrenstelsel per jaar ook nog eens een heleboel sterren.

De sterrenkundigen hebben de gedetailleerde waarnemingen gedaan met Europese radiotelescopen, waaronder de Westerbork telescoop. Ze hebben de telescopen gericht op de kern van het sterrenstelsel met de naam IC 2497, dat dichtbij Hanny’s Voorwerp ligt. Het gebied dat de sterrenkundigen onderzochten, is nog kleiner dan een duizendste graad (ter vergelijking: de maan en de zon beslaan een halve graad) en de verkregen radiobeelden hebben een scherpte die nog eens honderd keer kleiner is dan het onderzochte gebied.

Mike Garrett: “de waarnemingen laten twee heldere en compacte bronnen zien, waarvan één een zogenoemde ‘active galactic nucleus’ (AGN) is, die zich in het centrale deel van sterrenstelsel IC 2497 bevindt”. Sommige sterrenstelsels hebben in hun kern een AGN. Een AGN geeft zeer veel energie vrij. Astronomen noemen de radiogolven die een AGN uitstoot
ook wel ‘Monsters’. Garrett: “Eén van de twee bronnen
correspondeert direct met het superzware zwarte gat dat in de AGN moet zitten, terwijl de tweede bron het gevolg moet zijn van een zeer energierijke straalstroom die door het zwarte gat uitgestoten wordt en die botst met het gas dat zich rond sterrenstelsel IC 2497 bevindt.”

De radiogolven die de AGN uitzendt, zijn ook verantwoordelijk voor het oplichten van Hanny’s Voorwerp. De golven verhitten het Voorwerp tot temperaturen van maar liefst meer dan 10.000 graden.

Bron: ASTRON