Sterrenkundige Amina Helmi ontvangt internationaal vrouweneerbetoon

Sterrenkundige Amina Helmi ontvangt internationaal vrouweneerbetoon

Sterrenkundige Amina Helmi (Rijksuniversiteit Groningen) ontvangt vandaag, op internationale vrouwendag, een Suffrage Science Award. Dit internationale eerbetoon wordt eens in de twee jaar toegekend aan twaalf vrouwelijke bètawetenschappers en ingenieurs die veel hebben bereikt in hun vakgebied en die anderen weten te inspireren.

De prijs is een initiatief van het MRC London Institute of Medical Sciences en bestaat uit een sieraad dat van winnaar op winnaar overgaat.

Amina Helmi werd voorgedragen door Marileen Dogterom (TU Delft) die de prijs in 2017 ontving. Dogterom zegt over Helmi: "Amina is een uitstekend rolmodel voor jonge vrouwelijke wetenschappers. Haar baanbrekende ontdekkingen over de evolutie en dynamiek van sterrenstelsels inspireren velen, onderwie mijzelf."

Amina Helmi
Amina Helmi (Argentinië, 1970) is sinds 2003 hoogleraar aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek richt zich op de structuur, evolutie en de dynamica van sterrenstelsels, met nadruk ons eigen Melkwegstelsel. Helmi was een van de eersten die met haar team de berg gegevens van de GAIA-satelliet doorspitte. Ze toonde onder andere aan hoe sterren uit de buitenste regionen van de Melkweg zich als een soort spookrijders door de Melkweg bewegen. In 2017 werd ze benoemd tot Akademielid. In 2018 liet Helmi met haar team zien dat de Melkweg haar vorm mede dankt aan de botsing met een groot ander sterrenstelsel.

 

Bron: MRC London Institute of Medical Sciences