Sterrenkunde op eerste lustrum Nacht van de Nacht

Sterrenkunde op eerste lustrum Nacht van de Nacht
Op zaterdag 24 oktober vindt voor de vijfde maal de Nacht van de Nacht plaats. Duizenden lichten gaan uit en er zijn nachtactiviteiten voor publiek in alle provincies. Met de Nacht van de Nacht vragen Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties aandacht voor de schoonheid én de functie van de duisternis, die steeds meer onder druk staan door de alsmaar toenemende verlichting. Omdat het dit jaar het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde is, zullen op 24 oktober ook veel publieksactiviteiten met een astronomisch tintje plaatsvinden. De Nacht van de Nacht valt samen met een nieuw IYA2009-project, de Galilean Nights.

De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie tot vijf procent lichter. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden in Nederland. Lichtvervuiling ontneemt bijna de helft van de Nederlanders het zicht op de sterrenhemel en nachtdieren raken in de war van de lichte nachten. Nederland is inmiddels één van de meest verlichte landen ter wereld.

Tijdens de Nacht van de Nacht worden in heel Nederland lichten gedoofd en nachtelijke activiteiten georganiseerd. Er zijn workshops nacht- en astrofotografie, nachtspeurtochten, theatervoorstellingen in de nacht, verhalen bij kaarslicht, avondexcursies per boot, nachtwandelingen met uilen, glimwormpjes en vleermuizen; sterrenwachten en dierenparken verwelkomen bezoekers.

Cabaretier Vincent Bijlo is ambassadeur van de Nacht van de Nacht en vindt lichtvervuiling een belangrijk thema, hoewel hij zelf blind is. “Ik zie het zelf niet, maar ik weet dat er verschrikkelijk veel lichtvervuiling is. Het voornaamste doel van de Nacht van de Nacht is dat mensen zich bedenken hoeveel lampen er branden terwijl dat eigenlijk niet nodig is, zoals neonreclames."

Op 25 oktober 2008 werd de vierde Nacht van de Nacht gehouden. Deze Nacht kende een recordaantal bezoekers en deelnemende gemeenten en bedrijven. Ruim twintigduizend mensen trokken er in het donker op uit. Tijdens de Nacht vonden zo’n 250 ‘duistere’ evenementen plaats in alle provincies. Ook doofden 120 gemeenten en tientallen bedrijven samen duizenden lampen. De Dom, Euromast en alle vestigingen van IKEA stonden in het donker, samen met honderden kantoren, kerken, bruggen, torens en monumenten.

De Nacht van de Nacht is na vier jaar een gevestigd evenement geworden en lichtvervuiling staat inmiddels op de agenda van veel gemeenten en bedrijven die maatregelen nemen om lichthinder aan te pakken en over te stappen naar gerichtere en energiezuinige verlichting.

Na de zomer staat een volledig overzicht van activiteiten op Nacht van de Nacht
Jaar van de Sterrenkunde 2009
Galilean Nights