Sterren zien als erfgoed: Daan Roosegaarde en UNESCO schakelen de lichten uit in Franeker

Daan Roosegaarde en de Friese stad Franeker hebben in het project Seeing Stars de lichten uitgeschakeld in deze stad. Op deze manier brengen Roosegaarde en Unesco Nederland de sterren terug "om een diepere verbinding te laten voelen met elkaar, iets wat we missen tijdens deze pandemie". Seeing Stars is een oproep aan steden over de hele wereld; Unesco Nederland streeft ernaar om het ervaren van de sterren als een vorm van universeel erfgoed te erkennen.

Credit: Studio Roosegaarde/Albert Dros/Merel Tuk
Credit: Studio Roosegaarde/Albert Dros/Merel Tuk

Meer dan 80% van de wereldbevolking leeft onder een lichtvervuilde hemel waardoor de schoonheid van het heelal niet kan worden gezien. Maar er is een oplossing. “Iedereen zou het recht moeten hebben om de sterren te zien. Sterren kijken maakt dat je je verbonden kunt voelen met de immense kosmos, maar ook met elkaar. Het is een vorm van gemeenschappelijk en universeel erfgoed waar ik me graag voor inzet. Seeing Stars is een belangrijke stap hierin", zegt Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie.

Daan Roosegaarde van Studio Roosegaarde voegt daaraan toe: "Iedereen zit in zijn eigen kleine luchtbel, geheel afgezonderd van elkaar. Ik realiseerde me dat we elke nacht een bijzondere, maar verborgen lichtvoorstelling hebben. Wat als we alle lichten in een stad uitdoen, zodat we samen van de sterren kunnen genieten? Seeing Stars brengt de sterren terug in jouw eigen straat.”

Het doel van het project is om een gevoel te creëren van verbondenheid met de planeet en gemeenschap. Seeing Stars is een samenwerking met de inwoners, gemeente en bedrijven van Franeker, Unesco Nederland en Studio Roosegaarde om alle niet-essentiële verlichting, reclameborden en straatverlichting uit te zetten. Door het weghalen van deze lichtvervuiling op stedelijke schaal kan iedereen de grootsheid van de kosmos en het licht van de sterren opnieuw ervaren. De openbare veiligheid wordt gewaarborgd door de samenwerking met lokale overheid. Seeing Stars start in Franeker en kan doorreizen naar steden zoals Leiden, Sydney, Venetië, Stockholm en Reykjavik.

“Ik ben zo trots om alle lichten in onze stad uit te schakelen zodat we de sterren kunnen zien, en ons meer verbonden kunnen voelen met elkaar”, zegt de burgemeester van Franeker, Marga Waanders, 

UNESCO, Nacht van het Wad, Earth Hour , de International Dark-Sky Association pleiten al langer voor momenten van duisternis om het welzijn van mens en dier te vergroten.Het is ook een thema binnen de Internationale Astronomische Unie (IAU). Seeing Stars is onderdeel van deze beweging en wil bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties. Het weerspiegelt ook de astronomische geschiedenis van Franeker door de sterren, zoals in de donkerte van het Waddengebied, terug te brengen naar de stad.

Meer informatie en beelden bij Studio Roosegaarde