Sterren in halo van Melkweg reizen vaak in groepjes

De Melkweg met in paars een computersimulatie van sterren van een opgeslokt klein sterrenstelsel in de halo. De pijlen geven de beweging van de halosterren weer. Langere pijlen duiden op snellere bewegingen. De onderzoekers vermoeden dat er tientallen van
De Melkweg met in paars een computersimulatie van sterren van een opgeslokt klein sterrenstelsel in de halo. De pijlen geven de beweging van de halosterren weer. Langere pijlen duiden op snellere bewegingen. De onderzoekers vermoeden dat er tientallen van

Veel sterren rond onze Melkwegschijf trekken in groepjes op. Dat blijkt uit Gronings onderzoek aan de gegevens van miljoenen sterren die in september vrijkwamen bij de Gaia-missie. De astronomen publiceren hun bevindingen vandaag in het vakblad Astronomy & Astrophysics.

De Melkweg is waarschijnlijk ontstaan door het samengaan van meerdere kleinere sterrenstelsels. Hoe dat precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Om meer te weten te komen over de ontstaansgeschiedenis van de Melkweg bestudeerden Groningse onderzoekers de beweging van sterren van de zogeheten halo. Deze halosterren zijn sterren die zich rond de pannenkoekachtige schijf van de Melkweg bevinden. Het idee is dat de sterren meereisden met de kleine sterrenstelsels die ooit door onze Melkweg zijn opgeslokt.

Een team van Groningse onderzoekers onder leiding van Amina Helmi combineerde de gigantische hoeveelheid gegevens van de Gaia-missie met data uit de zogeheten RAVE-survey.

De onderzoekers ontdekten dat een groot deel van de halosterren in groepjes samen reist. Helmi: "Dat duidt erop dat de sterren inderdaad afkomstig zijn van oude, kleine sterrenstelsels die zijn ingevangen door de Melkweg." De onderzoekers vermoeden dat de sterren als een soort spreeuwenzwermen om de Melkwegschijf bewegen. Helmi: "We denken dat er tientallen van zulke zwermen zijn. We zien nu vooral groepjes van enkele sterren samen bewegen, maar dat komt doordat we nog niet alle gegevens hebben."

Verder zagen de onderzoekers wat opmerkelijks aan de sterren in de zogeheten buitenste halo. Meer dan 70% van die bestudeerde buitenste halosterren blijken tegen de richting van Melkweg in te draaien. Dat is veel meer dan op basis van algemene modellen wordt voorspeld. Helmi: "Je kunt die sterren uit de buitenste halo vergelijken met forensen die spookrijdend naar de stad komen en in de stad blijven spookrijden. Ze bewegen tegengesteld aan de mensen die in de stad wonen."

 

De onderzoekers baseren hun bevindingen nu vooral nog op de halosterren die zich op hun reis toevallig dichtbij onze zon bevinden. In de toekomst levert Gaia gegevens op van halosterren die verder van ons vandaan bewegen. Helmi: "Met die gegevens kunnen we onze uitspraken over de vorming van de Melkweg verfijnen en de stamboom van de Melkweg reconstrueren."

Artikel
A box full of chocolates: The rich structure of the nearby stellar halo revealed by Gaia and RAVE. Door: Amina Helmi, Jovan Veljanoski, Maarten A. Breddels, Hao Tian en Laura V. Sales. Gepubliceerd in Astronomy & Astrophysics op 30 januari 2017 (gratis preprint)

Agenda
Op maandagavond 13 maart organiseert de KNAW een mini-symposium over Gaia. Amina Helmi is een van de sprekers.

Engelse versie van dit bericht