Speciale Breakthrough Prize voor ontdekking zwaartekrachtsgolven

Modelling gravitational wave complexity. Credit: MPI for Gravitational Physics/W.Benger-ZIBFig 18
Modelling gravitational wave complexity. Credit: MPI for Gravitational Physics/W.Benger-ZIBFig 18

De selectiecommissie van de Breakthrough Prize in Fundamental Physics kent een speciale prijs toe aan de wetenschappers die bijdroegen aan de ontdekking van zwaartekrachtsgolven. Onder hen zijn ook astrofysici van de Radboud Universiteit.

De prijs van 3 miljoen euro gaat gedeeltelijk naar de drie belangrijkste initiatiefnemers van het Laser Interferometry Gravitational-wave Observatory (LIGO) en gedeeltelijk naar de 1012 deelnemers in het internationale gezelschap dat de resultaten publiceerde.

Van die grote groep schreven er 1005 mee aan het artikel dat de eerste directe detectie van zwaartekrachtsgolven beschrijft. Zij zijn afkomstig van talrijke instituten over de hele wereld die meewerken aan LIGO en haar zusterexperiment Virgo. Vanuit Nederland deden wetenschappers van Nikhef, VU Amsterdam en de Radboud Universiteit mee.

'De prijs benadrukt wat wij ook zo belangrijk vinden aan de ontdekking: een hele nieuwe manier om het heelal te bestuderen', aldus astrofysicus Gijs Nelemans. 'Het is echt een erkenning voor zowel de grondleggers van LIGO als het hele team dat zo hard gewerkt heeft om deze ontdekking mogelijk te maken.' De andere Radboud-auteurs zijn Steven BloemenShaon GoshPaul Groot, en Samaya Nissanke.

De Breakthrough Prizes zijn een eerbetoon aan belangrijke en voornamelijk recente wetenschappelijke prestaties in de categorieën fundamentele natuurkunde, natuurwetenschappen en wiskunde. De Breakthrough Prize in Fundamental Physics is in 2012 opgericht door Yuri Milner, om individuen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de menselijke kennis te eren. De prijs is open voor alle natuurkundigen – theoretisch, mathematisch of experimenteel – die de mysteries van het Universum onderzoek. De speciale Breakthrough Prize kan op ieder moment utigereikt worden om erkenning aan een uitzonderlijke prestatie te geven.

Bron: Radboud Universiteit
Originele persbericht Breakthrough Prize
Persbericht van Nikhef